Froome wint slopende sprint op Cumbre del Sol in Vuelta en pakt zo zijn eerste ritzege van het seizoen
Foto: BELGA

Chris Froome heeft de negende rit van de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven na een slopende sprint. Nieve hield op de slotklim alle aanvalslustigen terug voor Team Sky. Met een groepje van alle favorieten – behalve Bardet want die zakte erdoor na een aantal aanvalspogingen – ging het naar de meet. Op een halve kilometer van de meet zette Froome zich zonder pardon op kop en snelde hij ervandoor. Chaves bleef druk opvoeren, raakte tot bij de Brit, maar slaagde er niet in om de leider te overrulen in een slopende sprint. Froome pakt meteen zijn eerste ritzege van het seizoen. De Brit blijft ook leider.

De negende rit in de Ronde van Spanje startte met een golvende aanloop en ging naar de steile Cumbre del Sol, waar twee jaar geleden Tom Dumoulin voor het eerst zijn neus aan het venster stak in een grote ronde. Hij verschalkte er toen Chris Froome. Dumoulin is er dit jaar niet bij, Froome wel. Op 42 kilometer van de meet moest het peloton voor het eerst over de Alto de Puig Llorença, beter bekend als de Cumbre del Sol. De eerste aanval van de dag bestond uiteindelijk uit dertien renners, maar zij kregen geen vrijgeleide van het peloton. Cannondale-Drapac haalde hen terug.

Froome wint slopende sprint op Cumbre del Sol in Vuelta en pakt zo zijn eerste ritzege van het seizoen
Foto: EPA

Pas na een dikke twintig kilometer kon de vlucht van de dag vertrekken. Een groep van tien renners scheidde zich af, waar geen Belg bij betrokken was. De namen waren Markel Irizar, Marc Soler, Marco Haller, Bert-Jan Lindeman, Tobias Ludvigsson, Anthony Turgis, Lluis Mas en Diego Rubio, Conor Dunne en Ricardo Vilela. Meer dan 3’20” kregen ze echter niet. De zin om te winnen zat er blijkbaar dik in in het peloton. Misschien wel bij Froome, die steeds op zijn eerste ritzege van het seizoen zat te wachten.

Slecht nieuws kwam er vanuit het kamp van Lotto-Soudal. Jens Debusschere raakte betrokken bij een val en moest de strijd staken. Na Jonas Vangenechten is Debusschere al de tweede Belg die moet opgeven in de Vuelta. De koers ging intussen goed vooruit, na nog geen twee uur koers bedroeg het gemiddelde al 43,9 kilometer per uur. Het was vooral Cannondale-Drapac die zich uit de naad werkte in het peloton, voor Woods. Langzaam zakte ook de voorsprong van het peloton en bij het eerste keer aansnijden van de klim, spatte de kopgroep uit elkaar door een aanval van Soler. Enkel Ludvigsson kon volgen.

Froome geeft rode trui extra glans

In het peloton jeukten de benen van Romain Bardet. De Franse nummer drie van de Tour de France werd op sleeptouw genomen door een ploegmaat en plaatste vervolgens een versnelling. Maar echt wegkomen van het peloton lukte niet. De voorsprong van de leiders vooraan nam daardoor een duik, met nog 25 kilometer te gaan dook die voorsprong zelfs onder de minuut. Het peloton liet de leiders spartelen, tot op zes kilometer van de streep Team Sky het welletjes vond en Soler en Ludvigsson inrekende.

De trein van Team Sky bepaalde het tempo in het peloton. Bardet probeerde opnieuw weg te sluipen, maar werd gecounterd door Richard Carapaz. Maar ook werd teruggehaald door Nieve (Team Sky). Opnieuw probeerde Bardet ervandoor te muizen, maar andermaal kwam hij niet weg. Het kostte hem uiteindelijk de kop, want wanneer Froome zijn motortje aanzette met nog een halve kilometer te gaan zakte de Fransman er helemaal doorheen. Niemand kon de Brit in eerste instantie volgen. Esteban Chaves kwam nog sterk opzetten tot op zijn wiel, maar kon niet meer doen dan volgen. Zo behaalt Froome zijn allereerste (!) ritzege van het seizoen en diept hij voorts zijn voorsprong met een handvol seconden uit in het algemene klassement.

Froome wint slopende sprint op Cumbre del Sol in Vuelta en pakt zo zijn eerste ritzege van het seizoen
Foto: EPA

Top tien rit

1. Chris Froome (G-B/SKY)

2. Esteban Chaves (Col/ORS)op 0:04

3. Michael Woods (Can/CDT) 0:05

4. Wilco Kelderman (P-B/SUN) 0:08

5. Ilnur Zakarin (Rus/KAT) 0:08

6. Alberto Contador (Esp/TFS) 0:12

7. David De La Cruz (Esp/QST) 0:12

8. Sam Oomen (P-B/SUN) 0:12

9. Nicolas Roche (Irl/BMC) 0:14

10. Vincenzo Nibali (Ita/TBM) 0:14

Top tien klassement

1. Chris Froome (G-B/SKY)

2. Esteban Chaves (Col/ORS) op 0:36

3. Nicolas Roche (Irl/BMC) 01:05

4. Vincenzo Nibali (Ita/TBM) 01:17

5. Tejay van Garderen (USA/BMC) 01:27

6. David De La Cruz (Esp/QST) 01:30

7. Fabio Aru (Ita/AST) 01:33

8. Michael Woods (Can/CDT) 01:52

9. Adam Yates (G-B/ORS) 01:55

10. Ilnur Zakarin (Rus/KAT) 02:15

Froome wint slopende sprint op Cumbre del Sol in Vuelta en pakt zo zijn eerste ritzege van het seizoen
Foto: AFP