Van Grieken wil V-front bij volgende verkiezingen
Foto: Jan Van der Perre

Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken roept de andere Vlaams-nationalisten tijdens de IJzerwake op om samen een front te vormen bij de parlementsverkiezingen van 2019.

De voorzitter van Vlaams Belang denkt daarbij niet alleen aan de kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters als de ‘overgebleven Vlaams-nationalisten bij de N-VA’.

‘Nu de N-VA haar communautaire programma ondergeschikt heeft gemaakt aan ministerpostjes, is het belangrijk dat we als Vlaams-nationalisten met vereende krachten naar de kiezer trekken. Op die manier kunnen we de Vlaamse stem veel sterker laten doorwegen’, stelt Van Grieken.

De partij van Bart De Wever telt volgens de Vlaams Belangvoorzitter wel degelijk nog een aantal oprecht Vlaamsgezinde parlementsleden, ‘maar zij worden monddood gemaakt door de partijtop’. In een Vlaams-nationaal front zouden zij volgens Van Grieken vrijuit kunnen spreken en handelen en aldus veel nuttiger zijn voor Vlaanderen.

V-front

Hij wijst erop dat het Vlaams Belang samen met de tweekoppige fractie van Hendrik Vuye en Veerle Wouters al verschillende parlementaire initiatieven heeft genomen in de Kamer. ‘Ik hoop dat we die samenwerking in de toekomst kunnen intensifiëren’, klinkt het.

Volgens de Vlaams Belangvoorzitter kan een dergelijk V-front wel eens het verschil maken bij de regeringsonderhandelingen. ‘Een sterk resultaat voor het consequente Vlaams-nationalisme kan een actieradius teweegbrengen die de communautaire problematiek opnieuw bovenaan de politieke agenda zet.’

Dat er meer dan ooit nood is aan een zelfstandig en onafhankelijk Vlaanderen bewijst volgens de VB-voorzitter een recente studie van de KU Leuven waarin opnieuw wordt bevestigd dat de miljardenstroom richting Wallonië onverkort aanhoudt. Geld dat volgens Van Grieken ‘broodnodig is om de armtierige Vlaamse pensioenen te verhogen, de piekende rusthuisfacturen te doen dalen en de torenhoge lasten op arbeid te laten zakken’, klinkt het.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig