Na twee jaar ophypen stonden Floyd Mayweather en Conor McGregor zaterdagnacht eindelijk tegenover elkaar in Las Vegas. Zoals voorspeld won Mayweather, maar McGregor hield zich meer dan staande. ‘De fans hebben gekregen waar ze voor gekomen waren.’

Toen de Ierse mixed martial artist Conor McGregor zich in de zomer van 2015 liet ontvallen dat hij het wel eens wou opnemen tegen bokslegende Floyd Mayweather, had niemand verwacht dat het twee jaar later ook effectief van dattum zou zijn. Toch zat de wereld uiteindelijk op zaterdag 26 augustus massaal voor de buis voor Mayweather vs. McGregor. De boksmatch werd aangeprezen als ‘het gevecht van de eeuw’, ook al waren sommigen sceptisch.

De aftrap werd om 9 uur plaatselijke tijd (3 uur in België) gegeven, maar kijkers moesten eerst een voorprogramma van drie andere fights doorspartelen - de ene al spannender dan de andere. Maar om 6.15 uur Belgische tijd was het eindelijk tijd voor de moneyfight. Zou McGregor zijn tegenstander ‘binnen de twee rondes’ tegen de grond meppen, of zou Mayweather zijn favorietenrol met gemak waarmaken?

 

Bokstechnieken

De vele celebrities in de zaal konden in ronde 1 al meteen zien dat het McGregor menens was - hij zette Mayweather direct onder druk. Toch leek het die laatste niet te hard te deren. Na de eerste drie minuten zat hij glimlachend en zonder druppel zweet terug in zijn hoek.

 

In de tweede ronde leek het perfect gelijk op te gaan. McGregor moest een eerste keer aangemaand worden dat hij enkel bokstechnieken mocht gebruiken. Beide heren deelden rake klappen uit en moesten elk ook enkele stevige stoten te incasseren. Tegen het einde van de tweede drie minuten leek het steeds lastiger te zijn voor McGregor om aan het instinct van de octagon te weerstaan.

 

Lees verder onder de foto.

‘Moneyfight’ voorspelbaar ten einde
Foto: AFP

Snel in ronde drie deelde McGregor opnieuw een slag op Mayweathers achterhoofd uit - al leek die laatste het bij momenten te willen uitlokken door opvallend veel te bukken. De scheidsrechter maande hen dan alletwee dan ook aan om er een correcte bokswedstrijd van te maken.

Ronde vier was de ronde waarin McGregor lang voorspeld had dat hij Mayweather neer zou krijgen. Maar Mayweather leek ’s mans slagen daar iets te goed voor te kunnen ontwijken of af te weren. Af en toe moest de Ier op zijn beurt ook enkele knallers incasseren, maar op het internet kreeg de MMA’er tot nu de winst toebedeeld.

Ook in ronde vijf leek Mayweather meer te duiken dan wat anders, allicht in de hoop dat McGregor zou toegeven aan MMA-impulsen, en soms met succes. Een zichtbaar gefrustreerde ref moest vaak ‘stop!’ roepen. De laatste minuut van deze ronde leek Mayweather wel los te komen en de overhand te nemen. En McGregor kon zijn beruchte linkse tot nu ook nog nooit deftig bovenhalen.

 

Lees verder onder de foto.

‘Moneyfight’ voorspelbaar ten einde
Foto: AFP

In de zesde ronde kon McGregor zich niet meteen herpakken. De vele Ierse supporters in de zaal werden er stil van, terwijl ze de eerste vier rondes nog luidkeels zaten te zingen. Bizar genoeg kon er bij McGregor nog af en toe een brede grijns af, te midden van de wedstrijd. Hij daagde zijn tegenstander zelfs af en toe uit door zijn armen achter de rug te kruisen.

Mayweathers ervaring bleek in ronde zeven vooral in zijn verdediging. Qua aanval hoefde het voor de Amerikaan nog allemaal niet per se. McGregor probeerde binnen te geraken, maar slaagde er zelden in. De weinige stoten die Mayweather uitdeelde, waren doorgaans behoorlijk raak. De Ier ging voor het eerst zichtbaar vermoeid zijn hoek in na het luiden van de zevende bel.

Ronde acht ging eens te meer van start met een scheids die Mayweather moest aanmanen zich niet uitlokkend op te stellen - ‘stop met je om te draaien!’. Dan maar wat klappen geven, en ze waren meestal raak, zonder treffend wederwoord van een stilaan gehavende McGregor. Bijna voortdurend stapte die achteruit.

 

Lees verder onder de foto.

‘Moneyfight’ voorspelbaar ten einde
Foto: AFP

Toch wilden de Ierse supporters hun nationale trots voor de negende ronde nog wat moed geven met opzwepende zangkoren. Het gaf McGregor een beetje energie, maar niet voor meer dan een paar tientallen seconden. Dan nam Mayweather opnieuw stevig de overhand, en kreeg McGregor het steeds moeilijker om geen niet toegelaten technieken in te zetten.

Als bij wonder haalden beiden kampers (lees: McGregor) de tiende ronde. Mooi geboks leverde het alleszins niet meer op. Halfweg de tiende ronde werd het einde ingeluid. Na een reeks rake stoten tegen het hoofd van McGregor, begon hij te zwalpen, en zwaaide de ref de kamp ten einde.

Rocky

Mayweather heeft hiermee zijn vijftigste profzege beet, terwijl hij geen enkele kamp verloren heeft. Daarmee ligt het record van de al even legendarische Rocky Mar­ciano aan diggelen. ‘De fans hebben gekregen waar ze voor gekomen waren’, besloot Mayweather terecht. Hij deed wat iedereen van hem had verwacht, maar McGregor hield zich ook meer dan staande. De Ier vond het wel jammer dat de scheidsrechter het gevecht stopzette. ‘Laat Floyd mij toch gewoon tegen de grond slaan’, aldus McGregor.

 

Bovendien waren beide vechtlegendes, in tegenstelling tot het heen-en-weer gescheld van de voorbije maanden, na afloop van de kamp erg sportief en respectvol. ‘Hij was een veel betere kamper dan ik had gedacht’, aldus Mayweather. ‘Knap gevecht van Mayweather’, aldus McGregor.

Maar MMA en boks zijn nu eenmaal erg verschillende sporten. Dus misschien dat de Ier nu maar beter een derde wereldtitel gaat binnenhalen in zijn sport van herkomst.

Bekijk hier nog eens de volledige samenvatting van de 'Moneyfight'.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig