In Texas zijn twee doden gevallen bij de doortocht van orkaan Harvey. Circa dertig mensen raakten gewond en dertig tot veertig mensen zijn vermist. Dat melden lokale media op basis van verklaringen van een lokale sheriff.

Van de tienduizend inwoners is zowat de helft niet op de oproep ingegaan om veiliger oorden op te zoeken.

Charles J. Wax, de burgemeester van het stadje Rockport, laat weten dat er een dode te betreuren valt. De orkaan heel ook heel wat materiële schade aangericht. Volgens een lokale rechter is het slachtoffer iemand wiens huis door de storm vuur had gevat. Hij kon niet meer aan de vlammen ontsnappen. 

De tweede dode was een vrouw in Harris County, het gebied waar Houston in ligt. Ze werd bijna dertig meter van haar voertuig gevonden, dat vast was komen te zitten door hoog water.

Teams met hulpverleners gaan zaterdag van deur tot deur om te zien of er slachtoffers of hulpbehoevenden zijn.

De hulpdiensten kregen tijdens de nacht veel meldingen van wegvliegende daken en instortende muren. Directe hulp was echter in veel gevallen niet mogelijk. De lokale autoriteiten vragen dringend ondersteuning. Intussen zou ook het telefoonverkeer er zijn uitgevallen.

Orkaan Harvey

De orkaan Harvey zwakte volgens het Amerikaanse National Hurricane Center af van categorie vier naar drie op een schaal van vijf. De maximale windsnelheid bedroegen ongeveer 200 kilometer per uur. De orkaan kwam rond 22.00 uur (zaterdag 05.00 uur Belgische tijd) aan land ten noorden van San Jose Island, op 8 kilometer ten oosten van Rockport.Het is sinds 2005 geleden dat er een storm van categorie 3 aan land kwam in de VS. Toen trof orkaan Wilma Florida. Daarbij vielen meer dan 80 doden.

Ondertussen is de orkaan afgezwakt tot een tropische storm. Dat meldt het National Hurricane Center (NHC). Er zijn wel nog extreme overstromingen aan de gang. Volgens het laatste bulletin van het NHC zorgt Harvey voor windsnelheden tot 110 km/u en schuift 4 kilometer per uur op. De hevige stortregens kunnen tot donderdag nog zorgen voor 'catastrofale en mogelijk dodelijke' overstromingen.

President Donald Trump heeft de storm al als natuurramp bestempeld, om zo federale middelen vrij te maken voor de slachtoffers.
 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig