Barcelona komt op straat: ‘Ik ben niet bang’
Foto: EPA

In Barcelona is zaterdag een grote betoging van start gegaan tegen terrorisme. De manifestatie komt er als reactie op de aanslagen in Catalonië, die het leven kostten aan vijftien mensen en waarbij 126 mensen gewond raakten.

De Spaanse koning Felipe stapt mee in de betoging. Het is de eerste keer sinds de herinvoering van de monarchie in 1975 dat een Spaanse vorst mee betoogt.

Vooraan in de betoging (na een spandoek met de slogan ‘no tinc por’ of ‘ik ben niet bang’ in het Catalaans) lopen vertegenwoordigers van de diensten die zich na de aanslagen als eersten om de slachtoffers bekommerden: politieagenten, brandweerlui, dokters, taxichauffeurs, winkeliers en bewoners van de Ramblas.

Heel wat gezagsdragers stappen mee op. Naast de koning gaat het onder meer om de Spaanse premier Mariano Rajoy en de Catalaanse president Carles Puigdemont. Zij zetten hun politieke tegenstellingen - Catalonië wil een referendum over onafhankelijkheid maar het centrale gezag in Madrid wil daar niet van weten - voor even opzij.

Ook in andere Spaanse steden, zoals Madrid, Valencia of Vigo, zijn er betogingen aangekondigd.