‘Le Fidèle’ van Michaël R. Roskam is de Belgische inzending voor de Oscars. De film dingt in maart 2018 mee naar de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film.

In ‘Le Fidèle’ - Roskams derde speelfilm na ‘Rundskop’ en ‘The Drop’ - spelen Matthias Schoenaerts en de Franse actrice Adèle Exarchopoulos (’La Vie d’Adèle’) de hoofdrollen. De film is een donkere liefdestragedie die zich afspeelt in het Belgische gangstermilieu.

De film gaat begin september in wereldpremière op het Filmfestival van Venetië, in de Officiële Selectie buiten competitie.

'Heerlijk nieuws en dat maakt mij heel blij, ik voel me een klein kind', zegt hoofdrolspeler Matthias Schoenaerts in een eerste reactie. ‘De film is nog niet eens gelanceerd in Venetië, Toronto en in België maar dit betekent een geweldige start. Good vibes ahead.’

Ook regisseur Michaël R. Roskam toont zich gelukkig met de inzending van Le Fidèle: ‘Hier zijn geen woorden voor, dit had ik enkel maar kunnen hopen. Ik heb ongelooflijk goede herinneringen aan het Rundskop-avontuur, het is nauwelijks voor te stellen dat dit zich zou kunnen herhalen.’

Voor de regisseur is het de tweede Oscarinzending, nadat hij in 2011 een nominatie in de wacht sleepte met zijn debuutfilm Rundskop. 'Rundskop' haalde toen de shortlist, maar werd uiteindelijk geklopt door het Iraanse 'A Separation'. Tussen beide films in maakte hij met 'The Drop' zijn eerste Hollywoodprent.

Voor producent Bart Van Langendonck is het al zijn derde Oscarinzending, na Rundskop in 2011 en D’Ardennen van Robin Pront in 2016.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig