Poetsvrouw riskeert veel sneller fatale longziekte
Foto: BELGAIMAGE

Schoonmakers overlijden vaker aan longziekten dan bedienden en kaderleden. Dat heeft wellicht te maken met de inademing van chemische poetsmiddelen, schimmels en stof.

Met bijna 200.000 zijn ze: mannen en vrouwen die onze huizen poetsen, kantoren schoonmaken of met grof geschut de industrie ontsmetten. Maar terwijl zij de wereld properder maken, plegen ze wel een aanslag op hun eigen lichaam.

‘Ze worden zo vaak over het hoofd gezien, terwijl ze overal aanwezig zijn. Hun gezondheid staat op het spel en we hebben ondertussen niets door’, zegt Laura Van Den Borre, doctoraatsstudente aan de vakgroep sociologie van de VUB.

In haar studie brengt ze aan het licht dat schoonmakers vaker overlijden door bepaalde ziekten dan bedienden en kaderleden. Ze vertrok van de hele werkende Belgische bevolking in 1991 tussen 30 en 60 jaar. Tot 2011 bekeek ze wie intussen overleed en wat de doodsoorzaak was. In totaal analyseerde ze 202.339 overlijdens bij mannen en 58.592 bij vrouwen.

Roken weggefilterd

Daaruit blijkt dat mannelijke schoonmakers in die periode 45 procent vaker overleden dan bedienden en kaderleden. Bij poetsvrouwen gaat het om een verhoogd sterfterisico van 16 procent. Grote boosdoeners zijn de longziekten.

Vooral chronische longaandoeningen als bronchitis en longemfyseem – waarbij longblaasjes verloren gaan – spannen de kroon. In de onderzochte periode stierven schoonmakers dubbel zo vaak aan die ziekten in vergelijking met bedienden. Ook na de effecten van roken eruit te filteren, blijven de verschillen groot.

De precieze oorzaak heeft Van Den Borre niet onderzocht, ‘maar internationaal onderzoek heeft al uitgewezen dat er een effect is van chemische poetsmiddelen en biologische stoffen als stof en schimmels op de longen’, zegt ze. ‘Nu is er ook een duidelijke link tussen schoonmaken en sterfte.’

Opvallend: de effecten zijn het grootst bij huishoudhulpen. Pia Stalpaert van vakbond ACV schrikt van de cijfers. ‘Je zou denken dat het in de industriële schoonmaak erger zou zijn omdat daar straffe middelen worden gebruikt’, zegt ze. ‘Aan de andere kant: de poetsmiddelen die we thuis gebruiken zijn berekend op normaal gebruik, pakweg twee keer per week. Wat als je daar meermaals per dag aan wordt blootgesteld?’