IS dreigt met nieuwe aanslagen in Spanje
ISIS-militant Abu Lais Al Qurdubi. Foto: *

In pas vrijgegeven propagandavideo’s belooft terreurgroep IS Spanje ‘een deel van het kalifaat te maken’. Daarom roemt het de ‘broeders’ die vorige week de aanslagen pleegden in Barcelona en Cambrils. De terreurorganisatie riep ook op tot ‘meer aanslagen’.

Hoewel IS nog niet formeel de verantwoordelijkheid heeft geclaimd voor de aanslagen in Barcelona en Cambrils publiceerde de terreurorganisatie vorige week toch een statement waarin de daders ‘soldaten van het kalifaat’ genoemd werden. In een pas verschenen propagandavideo - verspreid door Amerikaanse terreurwatcher SITE - gaat het over ‘onze broeders’.

In nog een andere video bedreigt een IS-militant alle ‘Spaanse christenen’. ‘Als Allah het wil zal Al-Andalus (Spanje, nvdr.) opnieuw grondgebied worden van het kalifaat’, aldus de Spaans sprekende jihadist met strijdersnaam Abu Lais Al Qurdubi. ‘Als je het land van de ongelovigen niet kan verlaten, doe dan de jihad waar je bent’, klinkt het nog. ‘Laat ons nooit het bloedvergieten en alle moslimslachtoffers van de Spaanse Inquisitie vergeten. Wij zullen die barbarij van toen en nu wreken.’

De jihadist - die duidelijk herkenbaar in beeld komt - is volgens politiebronnen de 22-jarige Muhammed Yasin Ahram Perez uit Cordoba. Zijn vader Abdelah Ahram zou al in het Marokkaanse Tanger in de cel hebben gezeten wegens radicalisme.

Donderdagnamiddag 17 augustus rond 17 uur reed Younes Abouyaaqoub in op een mensenmassa op de Ramblas in Barcelona en later op de avond raasden leden van dezelfde terreurcel in een Audi A3 over de promenade van badplaats Cambrils. Bij de twee aanslagen zouden in totaal 15 doden en meer dan 120 gewonden vallen.

Van de twaalf leden uit de terreurcel werden er vier opgepakt, de andere acht kwamen om het leven. Geen enkele van de gearresteerde verdachten of omgekomen daders stond bekend bij de politie voor terreurgerelateerde feiten. Sommigen waren wel bekende criminelen.