De veel grotere plannen die de terreurcel achter de aanslagen in Catalonië voor ogen hadden, blijken nóg groter dan al gedacht werd. Woensdag ontdekten speurders immers een tweede basis met heel wat opgeslagen explosieven. Intussen zijn in Spaanse media nieuwe beelden opgedoken van enkele van de terroristen.

Op woensdagavond 16 augustus werd in Alcanar, een gemeente in de Spaanse provincie Tarragona op tweehonderd kilometer van Barcelona, een woning vernield door een immense explosie. In het huis was de terreurcel achter de aanslagen in Barcelona en Cambrils een veel grotere aanslag aan het voorbereiden dan de daden die uiteindelijk aan vijftien mensen het leven kostten. Dat werd duidelijk toen speurders meer dan honderd gasflessen ontdekten. Maar omdat de ontploffing van woensdagavond de politie kon alarmeren, kozen ze voor plan B: een dag later met een bestelwagen inrijden op mensen op de Ramblas en mensen aanvallen met wapens in Cambrils.

Intussen konden enkele spilfiguren van de terreurcel verhoord worden. Daardoor krijgen de speurders een steeds betere kijk op de plannen die de terreurcel echt had. De Sagrada Familia opblazen blijkt nog niet eens alles te zijn geweest. De terroristen wilden alle monumenten in Barcelona met de grond gelijk maken.

De explosieven die daartoe hadden moeten dienen, vonden de speurders woensdag in een tweede opslagplaats van de terroristen: een boerderij wat verder in Catalonië. Ze vonden er ook nog het rijbewijs en de identiteitskaart van twee leden van de terreurcel.

Nieuwe beelden

Intussen zijn in Spaanse media nieuwe beelden opgedoken van enkele van de terroristen. Daarop is te zien hoe drie van hen vlak voor hun terreurdaden, nog even naar een winkel aan een tankstation gingen. Ze zien er ontspannen uit en maken onderling nog wat grapjes. Wat later worden ze door de politie doodgeschoten.

In totaal werden de terroristen op vier verschillende momenten gefilmd in hetzelfde winkeltje. De eerste beelden dateren van donderdagnamiddag 17 augustus 16 uur. Ongeveer een uur later reed Younes Abouyaaqoub in op een mensenmassa op de Ramblas in Barcelona. Later op de avond raasden leden van dezelfde terreurcel in een Audi A3 over de promenade van badplaats Cambrils.

De drie terroristen die in beeld komen werden geïdentificeerd als Houssaine Abouyaaqoub (de broer van Younes), Moussa Oukabir (de 17-jarige waarvan eerst gedacht werd dat hij achter het stuur van de Renault Kangoo zat) en Omar Hichamy.