Schulz voor terugtrekking Amerikaanse kernwapens uit Duitsland
Foto: AFP

Indien hij de Duitse verkiezingen wint, dan zal de socialistische kandidaat Martin Schulz zijn schouders zetten onder de terugtrekking van de Amerikaanse kernwapens uit Duitsland. Dat heeft Schulz, die het op 24 september opneemt tegen bondskanselier Angela Merkel, woensdag verklaard tijdens een verkiezingsmeeting in Trier.

‘Als kanselier van de Bondsrepubliek Duitsland, zal ik druk zetten voor de terugtrekking van de nucleaire wapens die in Duitsland opgeslagen zijn’, aldus de SPD-kandidaat. ‘Ik zal me daarvoor inzetten’.

Volgens verschillende experten liggen op de luchtmachtbasis van Büchel, niet ver van Trier, tien tot twintig B-61-kernwapens. Het gaat om een erfenis uit de Koude Oorlog. De tuigen kunnen worden vervoerd door de Tornado-gevechtsvliegtuigen van de Luftwaffe. De Verenigde Staten noch de Duitse regering hebben de aanwezigheid van de bommen ooit officieel bevestigd. De situatie is vergelijkbaar met Kleine Brogel bij ons.

‘Dringend en noodzakelijk’

Schulz beschuldigde VS-president Donald Trump er voorts van, een ‘bewapeningscyclus’ in de hand te werken. Hij voegde er aan toe dat ‘het conflict rond Noord-Korea meer dan ooit aantoont hoe dringend en noodzakelijk het is de proliferatie van kernwapens te beperken en de ontwapening te steunen’.

Hij verklaarde voorts dat kanselier Merkel van plan is 30 miljard euro uit te geven om het Duitse leger te moderniseren. Op die manier zou Duitsland 2 procent van het bbp aan Defensie uitgeven - de norm die de NAVO voor zijn lidstaten vooropstelt. Trump heeft al meer dan eens verschillende NAVO-partners de levieten gelezen omdat ze onvoldoende spenderen aan Defensie.

Volgens de jongste peilingen zou de christendemocratische CDU van Merkel 38 procent van de stemmen halen. De SPD van Schulz, die recent weer aan populariteit heeft gewonnen, komt uit op 24 procent.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig