Burgers azen op stroombedrijf
Foto: rr
De Europese energiecoöperaties bundelen hun krachten om een gooi te doen naar het Nederlandse energiebedrijf Eneco.

Eneco stevent af op een verkoop, nadat de vier grootste gemeentelijke aandeelhouders hebben bekendgemaakt dat ze uit het bedrijf willen stappen. Opmerkelijk: een van de geïnteresseerden zijn de Europese energiecoöperaties. ‘We gaan er alles aan doen om de verkoop van Eneco aan de privésector te vermijden’, zegt Dirk Vansintjan, de voorzitter van Rescoop, de Europese federatie van energiecoöperaties.

Het is de eerste keer dat burgerbewegingen zich van bij het ­begin actief mengen in de strijd om een groot energie­bedrijf. Eneco is in ons land erg actief. Dankzij de overname van Eni is het dit jaar  de nummer drie van de Belgische energiemarkt geworden en het is ook voor een  kwart eigenaar van het grootste windenergieproject in de Belgische Noordzee (Norther). 

‘In de eerste plaats willen we de gemeentebestuurders van de 53 Nederlandse gemeentelijke Eneco-aandeelhouders vragen om niet te verkopen’, stelt Vansintjan. Verkopen ze toch, dan moeten de burgers en de klanten de eerste kans krijgen om het bedrijf over te nemen, vindt hij.

Vansintjan, een van de groene stroompioniers van ons land en medestichter en bestuurder van de Belgische groene-energiecoöperatieve Ecopower, sluit niet uit dat de verzamelde Europese ­groenestroomcoöperatieven zich zelfs kandidaat stellen voor de overname van Eneco. ‘We moeten een versnelling hoger schakelen als we een vooraanstaande rol willen spelen in hernieuwbare energie in Europa.’ 

 De vraag rijst wel of de coöperaties niet te licht wegen als kandidaat-overnemer. Aan Eneco zou een prijskaartje van 2,5 tot 3 miljard euro hangen. Vansintjan gelooft rotsvast dat enkele honderden miljoenen euro’s gemobiliseerd kunnen worden bij de klanten van Eneco en bij de leden van de energiecoöperatieven die lid zijn van Rescoop. Voor dit najaar zit bovendien de oprichting van een Europees coöperatief fonds in de pijplijn. ‘Dat kan van pas komen voor Eneco’, klinkt het. 

Vansintjan is ervan overtuigd dat er extra financiering te vinden zal zijn als de coöperaties op eigen kracht honderden miljoenen kunnen verzamelen. Troefkaart is alvast dat Eneco winstgevend is. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig