François Fillon zegt politiek vaarwel
Foto: Photo News

De rechts-conservatieve Franse politicus François Fillon zegt na veertig jaar de politiek vaarwel. Hij gaat het proberen waar te maken in de financiële wereld.

De 63-jarige ex-kandidaat voor het Franse presidentschap blijft intussen wel in het vizier van Justitie. Dat Fillon het politieke hoofdstuk van zijn leven afsluit, werd woensdag meegedeeld door zijn vriend Bruno Retailleau, eveneens van de partij Les Républicains. Op 1 september treedt Fillon toe tot investeringsgroep Tikehau Capital.

De jongste tijd maken wel meer Franse politici gebruik van de draaideur tussen politiek en de private sector. Zo is de rechtse oud-president Nicolas Sarkozy (2007-2012) enkele maanden geleden lid geworden van de bestuursraad van hotelketen Accor. Sarko heeft evenwel nog geen officieel afscheid genomen van de politiek. Onder Sarko was Fillon vijf jaar premier. Oud-president Francois Hollande, een socialist, blijft wel politiek actief, ook al eindigde zijn verblijf in het Elysée op ontstellend zwakke populariteitscijfers.

Fillon zal intussen nog steeds aan de rechter moeten uitleggen dat hij zijn vrouw en kinderen geen fictief werk heeft bezorgd. Die beschuldiging zorgde er mede voor dat Fillon in mei in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen roemloos ten onder ging.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig