Duitsland haalt buitenlandse goudstaven versneld terug
Foto: AFP

De Duitse centrale bank heeft nu ook alle goudstaven die in Parijs werden bewaard, met succes gerepatrieerd. Drie jaar eerder dan aangekondigd.

De Duitse centrale bank heeft de verhuizing van resterende 54.000 goudstaven uit Frankrijk met succes afgerond. De Bundesbank haalde de goudstaven, die een gezamenlijke waarde van 24 miljard euro hebben, de voorbije maanden via geheime transporten veilig terug naar Frankfurt.

Vier jaar geleden maakte de Bundesbank haar plannen bekend om in 2020 de helft van haar goudvoorraad van 3.378 ton terug in de eigen kluizen in Frankfurt te bewaren. Met de verhuis van de laatste goudstaven uit Frankrijk is dat plan nu helemaal afgewerkt: drie jaar eerder dan aangekondigd. Kostprijs van de operatie: 7,7 miljoen euro.

Handelsoverschotten

Voor de introductie van de euro bewaarde de Bundesbank vrijwel al haar goud in het buitenland, en dit om ze tijdens de koude oorlog buiten bereik te houden van Moskou. Maar sinds de eeuwwisseling ligt een significant deel van de goudvoorraad in eigen land. Toen haalde de Duitse centrale bank veel edelmetaal terug uit Londen, maar de laatste jaren werd het meeste goud teruggehaald uit New York (300 ton) en Parijs (374 ton).

Met name de Franse goudvoorraad werd opgebouwd in de nasleep van WO II, toen het Duitse Wirtschaftwunder leidde tot grote handelsoverschotten met het buurland die door de toenmalige Duitse regeringen werden omgezet in goudstaven die werden opgeslagen in de Parijse kluizen van de Banque de France.

Twijfels over echtheid

Duitsland haalt het goud terug omdat er twijfel was gerezen over de echtheid van de Duitse goudstaven in de buitenlandse kluizen. Zo waren er geruchten dat sommige goudstaven aan meerdere eigenaars waren toegewezen.

De Bundesbank schrijft daarom vandaag in een persbericht dat de gerepatrieerde goudstaven - die ieder 12,5 kilogram wegen en 440.000 euro waard zijn - zorgvuldig op echtheid gecontroleerd zijn en dat er daarbij geen onregelmatigheden zijn aangetroffen.

Belgische goud

De Nationale Bank van België is tot nader order niet van plan het Duitse voorbeeld te volgen. Het grootste gedeelte van de Belgische goudvoorraad ligt om historische en kostenredenen bij de Bank of England in Londen, waar een belangrijke goudmarkt is gevestigd. Een kleiner deel van de Belgische goudvoorraad ligt bij de Bank of Canada en bij de Bank voor Internationale Betalingen in Bazel. Slechts een zeer klein deel wordt in België bewaard.