Politie bevestigt: vrouwenlijk is dat van vermiste Zweedse journaliste
Foto: AP

Het aan de kust van Kopenhagen ontdekte vrouwenlichaam is wel degelijk dat van journaliste Kim Wall. 'Het DNA stemt overeen met dat van Kim Wall', bevestigt de politie van Kopenhagen woensdagmorgen via Twitter.

De 30-jarige vrouw werd voor het laatste gezien toen ze op 10 augustus aan boord stapte van een onderzeeër van de Deense ingenieur Peter Madsen. Ze wou een een reportage schrijven over de onderzeeër- en rakettenbouwer. Toen ze ‘s nachts haar terugkeer niet meldde, nam de familie contact op met de reddingsdiensten. Maar de vrouw bleef spoorloos.

Politie bevestigt: vrouwenlijk is dat van vermiste Zweedse journaliste
Foto: EPA

Madsen beweerde eerst dat hij de journaliste na haar bezoek weer aan land had gezet. Wat later zou hij technische problemen met zijn onderzeeër hebben gekregen. De onderzeeër zonk en Madsen werd gered.

Maar de politie werd achterdochtig en pakte de uitvinder op. De man veranderde vervolgens zijn verhaal en verklaarde dat de vrouw bij een ongeluk aan boord om het leven kwam. Over de precieze omstandigheden is niets bekend. Daarna zou hij het lichaam in de Baai van Koge in het water hebben gegooid. De politie startte een zoekactie.

Maandag vond een fietser een menselijke romp op de zuidelijke oever van Amager, het eiland dat voor Kopenhagen ligt. Hoofd, armen en benen ontbraken, zei politiewoordvoerder Jens Moller Jensen dinsdag. Andere lichaamsdelen zijn voorlopig niet gevonden. Via DNA-analyse kon worden vastgesteld dat het om Kim Wall gaat. In de duikboot werden intussen ook bloedsporen van de journaliste aangetroffen.

Volgens de politie werd het lichaam verzwaard om het op de zeebodem te houden. Bovendien werden een aantal verwondingen aangebracht aan de romp, waardoor vermoedelijk lucht en gas kon ontsnappen om te vermijden dat het lichaam naar boven zou drijven.

Over de doodsoorzaak is nog niets bekend, omdat een autopsie zonder de verwijderde ledematen erg moeilijk is, aldus de politie

.De familie van de journaliste reageerde geschokt op de dood van Kim. Haar moeder Ingrid Wall schreef woensdag op Facebook: 'Met grenzeloze droefheid en verbijstering ontvingen we het nieuws dat de resten van onze dochter en zus Kim Wall zijn gevonden. We kunnen de omvang van dit onheil nog niet meten. Veel vragen moeten nog beantwoord worden.'

Duikbooteigenaar Peter Madsen, die in voorarrest zit, is na de nieuwste ontwikkelingen nog niet verhoord. Zijn advocate zei in de krant BT dat de vondst van de torso niets verandert aan de verklaring van haar cliënt.