De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag op een campagnebijeenkomst in de grensstaat Arizona opnieuw uitgehaald naar de media. Die zouden er niet in geslaagd zijn nauwkeurig te berichten over zijn uitlatingen over de neonazibijeenkomst in Charlottesville en het dodelijke slachtoffer dat daar viel.

‘Het is tijd om de achterbakse mediamisleiding te tonen’, zei Trump. Daarnaast wil hij ook de rol van de media onderzoeken in het aanstoken van geweld. ‘De enige mensen die deze haatgroepen een platform geven zijn de media zelf en het fake news’, aldus Trump, die een aanzienlijk deel van zijn toespraak wijdde aan hoe slecht de Amerikaanse president begrepen wordt. ‘Ze schrijven gewoon niet over de feiten, net zoals ze niet willen schrijven dat ik me krachtig uitsprak tegen neonazi’s en de KKK.’

Hij noemde zijn reactie op de gebeurtenissen in Charlottesville ‘perfect’. In zijn reacties had hij onder meer gezegd dat ‘beide zijden schuld treffen’ voor het geweld.

Trump: ‘Amerikaanse media geven haatgroepen een platform’
Buiten hadden ook een paar duizend mensen verzameld om tegen Trump te betogen. Foto: REUTERS

‘Muur komt er, al moeten we regering platleggen’

Voor zijn toespraak bezocht hij met de plaatselijke ordediensten de grensstreek. Zijn speech zou dan ook vooral gaan over migratie, maar dat thema kwam uiteindelijk bijna niet aan bod. Over de in zijn campagne aangekondigde muur zei hij dat die er komt, zelfs als hij de regering ervoor moet platleggen.

In de zaal in Phoenix waren enkele duizenden mensen aanwezig, maar op tv-beelden was te zien dat de zaal nauwelijks voor de helft gevuld was. Buiten hadden ook een paar duizend mensen verzameld om tegen Trump te betogen.