Di Rupo bepleit werkweek van vier dagen
Foto: Photo News

Nouvelles conquêtes heet het nieuwe boek dat PS-voorzitter Elio Di Rupo zonet voorstelde. Het boek is ‘zijn’ bijdrage aan het programmacongres dat de socialisten in november houden om de partij een nieuw elan te geven.

De voorzitter lanceert een hele rist donkerrode ideeën waarmee hij aartsrivaal PTB het gras voor de voeten probeert weg te maaien.

  • Met een vierdaagse werkweek wil Di Rupo de werkloosheid bestrijden. Hij ziet enerzijds heel wat mensen die worstelen om alles bol te werken, terwijl nog altijd een grote groep mensen werkloos is. De vierdaagse werkweek is voor hem de oplossing om een antwoord te bieden aan die twee problemen.
  • De PS-voorzitter droomt ook van een loonplafond voor bedrijfsleiders. Als het van hem afhangt mag het hoogste loon in een bedrijf niet hoger liggen dan 15 keer het loon van de minst verdienende.
  • Onderwijs is voor Di Rupo dé weg naar emancipatie. Hij wil dat alle kinderen gelijk aan de start komen. Daarom pleit hij voor schoolplicht vanaf drie jaar. Bovendien moet elk kind gratis onderwijs kunnen volgen, inclusief een gratis maaltijd.
  • Tegen 2030 moet iedereen individueel een inkomen hebben dat hoger ligt dan de armoedegrens. Die ligt vandaag op 1.115 euro. Hij lanceert het idee van een algemene sociale bonus om de laagste inkomens een duwtje in de rug te geven.
  • Vandaag kan je geen socialist zijn zonder ook ecologist te zijn’, zegt Di Rupo. Zo stelt hij onder meer voor om vanaf 2030 een verbod in te stellen op de verkoop van auto’s op fossiele brandstoffen.
  • De recepten van Di Rupo kosten geld, heel veel geld. Hij stelt daarom onder meer voor om de inkomsten uit arbeid en kapitaal te globaliseren en samen te belasten. Daarnaast passeren ook een miljonairstaks, en taks op financiële transacties en een algemene sociale bijdrage de revue.