Kim Wall, de Zweedse journaliste die sinds 11 augustus vermist was na een tocht met een duikboot van de Deense uitvinder Peter Madsen, is overleden aan boord van die duikboot. Dat hebben de Deense autoriteiten gemeld.

Madsen, die wordt verdacht van onvrijwillige doodslag door nalatigheid, ‘heeft aan de politie en de rechtbank verklaard dat hij een ongeval heeft gehad aan boord van de duikboot, dat leidde tot de dood van Kim Wall. Hij heeft haar vervolgens in het water gegooid op een nog onbekende locatie in de baai van Koge’, in het zuiden van Kopenhagen, meldt de politie in een persbericht.

De Deense en Zweedse zeevaartautoriteiten proberen nu om de route van de duikboot te achterhalen. Duikers gaan maandag op zoek naar het lichaam van de vrouw.

Kim Wall werd op 10 augustus voor het laatst gezien toen ze samen met Madsen in de haven van Kopenhagen inscheepte op de UC3 Nautilus. Madsen beweerde eerder dat hij de vrouw na de tocht met de duikboot op een eiland in het Kopenhaagse havengebied had afgezet, maar de politie hechtte daar maar weinig geloof aan. De duikboot was vrijdagochtend gezonken in de baai van Koge. Het lichaam van de vrouw werd niet in de duikboot aangetroffen. Wall werkte aan een artikel over Madsen.

De duikboot werd zaterdag 12 augustus op zeven meter diepte uit het water gehesen. De dag erna werd het water uit de boot gepompt en gingen technici met beschermende kledij en gasmaskers aan boord en op zoek naar het lichaam van de Zweedse vrouw. Nu bekende Madsen dat hij haar in het water gooide.