FBI waarschuwt voor techrevolutie bij witteboordcriminelen
Foto: ISOPIX

Zelfvernietigende boodschappen op hyperbeveiligde chatapps zijn in korte tijd zeer populair geworden bij witteboordcriminelen. Tot frustratie van de FBI.

‘Deze boodschap vernietigt zich binnen vijf seconden’. Wat jarenlang de herkenbare beginscene was van Mission Impossible, begint steeds meer realiteit te worden. Met name op Wall Street gebruiken handelaren en witteboordcriminelen steeds vaker zelfvernietigende boodschappen op chatapps met encryptie om aan de aandacht van intern en extern toezicht te ontsnappen.

‘Encryptie is overal een groeiend probleem’, waarschuwt John Casale van de FBI in de zakenkrant Financial Times. ‘Telkens nieuwe technologieën worden gelanceerd weet je dat ze snel zullen worden gebruikt door witteboordcriminelen. Of het nu gaat om fraude, het witwassen van geld of handel met voorkennis’.

Chatrooms zijn out

Het meest recente voorbeeld is dat van Daniel Rivas. Een IT-medewerker van Bank of America die vorige week door beurswaakhond SEC werd beschuldigd van grootschalige handel met voorkennis waarmee hij in totaal 5 miljoen dollar zou opgestreken hebben. Rivas gebruikte zijn smartphone om via een chatapp met encryptie zelfvernietigende boodschappen met vertrouwelijke informatie over nakende bedrijfsovernames te sturen naar drie medeplichtigen.

Een nieuwe trend die wel vaker voorkomt, aldus de FBI. Waar witteboordcriminelen vroeger werkten via het opzetten van exclusieve chat rooms via Bloomberg, gebruiken ze nu veelal sociale media zoals Facebook, Whatsapp, Signal of Telegram om ongezien vanop afstand met elkaar te communiceren. Of prijzen ze aandelen aan via Instagram.

Prepaid blijft populair

Of ze gebruiken - net als terroristen - anonieme prepaid smartphones die ze na gebruik strippen van de simkaart en dumpen: de zogeheten “burner phones’. Dat was bijvoorbeeld vorig jaar nog het geval in een handel met voorkenniszaak rond sportweddenschappen en Tom Davis, een voormalige voorzitter van het Amerikaanse bedrijf Dean Foods.

Om het criminelen en terroristen moeilijker te maken, verbood de Belgische regering vorig jaar daarom de verkoop van anonieme simkaarten. Zowel nieuwe als huidige klanten moeten zich kenbaar maken. Maar dat het moeilijk is om zo’n maatregel in de praktijk om te zetten, bleek vorige maand nog.

Toen lekte uit dat de criminelen in ons land al snel allerlei technieken hebben gevonden om de maatregel te omzeilen. Zo zijn er inmiddels winkels waar prepaidkaarten, al dan niet tegen een vergoeding, worden uitgeschreven op naam van vorige, vaak nietsvermoedende klanten. Daarnaast spreken criminelen ook mensen zonder inkomen aan om tegen betaling hun naam te mogen gebruiken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig