camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

ooggetuige

Bàrdenas Reales

De Bàrdenas Reales zijn een door Unesco erkend – semi-woestijnachtig – gebied van zo’n 42.000 hectare in het noorden van Spanje. Jarenlange erosie vormde dit gebied om tot een maanachtig landschap dat meer doet denken aan een Afrikaanse of Mexicaanse woestijn dan aan het landschap van het Iberisch schiereiland.

Hete zomers, ijzige winters, occasionele stortregens en een constante wind vormden dit kaal en onherbergzaam decor. Het was en is een inspiratiebron voor schrijvers en schilders, en ook het toneel voor reclamespots en films zoals James Bond: The world is not enough.

De centrale zone – Bàrdena Blanca – kleurt, door de aanwezigheid van witachtige zouten in de grond, hels wit in de felle middagzon. Verschillende geërodeerde heuvels en droge ravijnen tonen het resultaat van de jarenlange erosie.

De harde weersomstandigheden en de woestheid van het gebied leidden ertoe dat de Bàrdenas nooit echt bewoonbaar waren. De weinige tekenen van leven zijn de vervallen hutten die gebruikt worden door schaapherders in de wintermaanden.

Alexander Meeus