The Shins: Meesters van melancholie laten gitaren knallen
Foto: Koen Bauters

James Mercer heeft een ouwe kop gekregen, maar hij heeft nog altijd die stem ‘van een gekwetste tiener’, zoals een collega het treffend omschreef.

Mercer is The Shins, een wisselend gezelschap dat in Hasselt aantrad met drie gitaristen. Dat betekent dat de band zich concentreerde op de stevige, uptempo songs uit zijn repertoire, wat een beetje spijtig is, als je zanglijnen en melodieën kunt schrijven als Mercer: in de hoek waar Crowded House en Prefab Sprout zitten, kan hij zich met geheven hoofd laten zien. In ‘Name for you’ en ‘’Kissing the lipless’ moest zelfs Mercer stevig uitpakken om boven het gitaargeweld uit te komen. Maar: ambiance in de Marquee.

The Shins bracht voor de zomer een nieuwe plaat uit, Heartworms. Een goeie plaat, zij het net een tikje minder dan hun Wincing the Night Away uit 2007, maar dat was dan ook een meesterwerk van melodieuze melancholie, zoet jengelende gitaren en troostende toetsen. Uiteraard plukten ze gretig uit de nieuwe, met onder meer het indrukwekkende ‘Mildenhall’, maar Mercer is wel zo eigenzinnig dat hij de andere parel van de plaat, ‘Dead alive’, liet liggen. Het was nochtans de eerste single die van het album werd vrijgegeven: te poppy voor dit concert, allicht.

Maar ‘Saint Simon’, een valse trage met Beatlesiaanse overgangen waarover de glimlachende toetseniste mooie strijkers drapeerde, deed ons hartje toch opspringen. Net als gouden ouwe ‘Phantom limb’, ingeleid met toetsen zo donker dat ze uit een diepe kelder leken op te stijgen. En rinkelende gitaren, heerlijk!

‘Sleeping lessons’ werd zachtjes ingezet, maar in een furieus slot compleet ontmanteld. Zoals Mercer zingt in ‘Half a million’, over zijn ‘dearly disappointed friends’ en de vele beloften die hij hen deed maar niet hield: ‘there are half a million things I’m supposed to be, a punk running free’. The Shins waren goed, maar - als fans zeggen we het met bloedend hart - ze hadden groots kunnen zijn.

Gezien op Pukkelpop op 18/08/2017