Stephen K. Bannon (63) is topadviseur af. Dat heeft het Witte Huis officieel meegedeeld. Vandaag wordt zijn laatste dag.

De controversiële opperstrateeg Steve Bannon verlaat het Witte Huis. Volgens The New York Times heeft Donald Trump zelf beslist om Steve K. Bannon te laten gaan. De Amerikaanse zender ABC en nieuwsmedium Politico melden dat de topstrateeg van Trump al op 7 augustus zijn ontslag zou hebben aangeboden. Het ontslag zou zijn ingegaan op 14 augustus, maar door de raciale spanningen na het geweld in Charlottesville werd nog niet over het ontslag gecommuniceerd, aldus The New York Times.

Bannon, oprichter van de ultrarechtse website Breitbart, staat bekend om zijn conservatieve, extreemrechtse ideeën. Dinsdag had Trump nog lovende worden over voor Bannon (zie video).

Geen verrassing

Bannon krijgt er al ettelijke maanden van langs, bij de publieke opinie maar ook in het Witte Huis zelf, na een botsing met Jared Kushner, de invloedrijke schoonzoon van de president. Trump degradeerde Bannon ook al eerder: hij zette hem uit de Nationale Veiligheidsraad.

Toch ontsloeg Trump de voormalige ceo van de altright-website Breitbart News aanvankelijk niet, deels uit loyauteit. Bannon spoorde Trump tijdens de campagne aan om radicale blanke nationalisten niet al te zeer tegen het hoofd te stoten, omdat die onderdeel uitmaken van Trumps nog altijd zeer loyale achterban.

Bannon erkende eerder deze week ook openlijk dat hij binnen de regering-Trump een strijd voerde met figuren binnen de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie, die gekant zijn tegen een hardere houding tegenover China.

Op 21 juli had ook al Sean Spicer, de toenmalige woordvoerder van Donald Trump, zijn ontslag aangeboden bij de president. Amper een tiental dagen later volgde het ontslag van diens opvolger, Anthony Scaramucci. De communicatiedirecteur van het Witte Huis hield hij het voor bekeken nadat hij enkele getrouwen van Trump had doen opstappen en de nieuwe stafchef zijn ongenoegen over de New Yorker geuit had.