De Nieuwe Lichting: Een klein hapje nieuwe groepen
Foto: Koen Bauters

Gisteren was er geen binnenkomen aan voor wie op het laatste nippertje was afgezakt naar Tamino, vandaag kon je vlot de Marquee binnenlopen.

Je kreeg dan wel maar drie songs, maar je kreeg er wel Kai Wén en The Lighthouse bij: Tamino’s succes is zo snel gekomen, dat we erbij vergeten dat hij nog maar dit jaar een van de drie winnaars was van Studio Brussels Nieuwe Lichting.

Alle drie speelden ze een cover: Tamino van Lana Del Reys ‘Blue jeans’, The Lighthouse van TLC’s ‘No scrubs’. Prettig keyboardriedeltje mengden ze erdoorheen, maar we voelden toch meer voor hun eigen, uiterst dansbare ‘Hollywood’, dat een beetje schatplichtig is aan Vampire Weekend. De band speelde ontzettend strak - je voelt dat ze veel opgetreden hebben - maar de songs mogen meer eigen smoel krijgen.

Kai Wén had de uiterst ondankbare taak om af te trappen voor een man of tweehonderd, terwijl u net geeuwend uit uw slaapzak kwam gekropen. Hij gooide meteen zijn bekendste in de mix, ‘Deep’, maar toen hij ‘everybody’ riep, viel niemand hem bij. Daarna toonde hij zich ook als zanger: hij heeft een mooie hese stem, maar niet zo’n groot bereik, bleek tijdens de cover van Justin Biebers ‘Let me love you’. Die hij afkapte voor een niet echt geslaagde break: bonuspunten omdat hij iets nieuws probeerde, maar het werkte niet. Het regeltje uit ‘All the way up’ van Fat Joe en Remy Ma dat hij er snel achteraan gooide, zorgde voor meer gejuich. Nog even tijd nemen om te beslissen wie hij wil zijn: winnaars van DNL staan meestal een handvol songs ver, dus Kai Wén heeft tijd.

Tamino bracht na zijn cover twee hits, ‘Cigar’ en ‘Habibi’ - een beetje een ongelijke match voor de anderen. Hoeft het gezegd dat hij de hele tijd werd toegejuicht, en nog meer toen hij in ‘Habibi’ zijn falset bovenhaalde?

Overigens: van Studio Brussel hing een logootje ter grootte van twee postzegels achter de bands. Een beetje armtierig, net als de rest van de presentatie. Voor de bands is het geweldig om op Pukkelpop te staan, maar vast valt er iets leukers te bedenken dan ze om halfeen twaalf minuten in een half lege tent te zetten?