Buitenlandse Zaken raadt Belgen in Spanje aan om waakzaam te zijn na de aanslagen in Barcelona en Cambrils van donderdagavond en -nacht.

Het ministerie roept landgenoten op zijn website op om ‘de instructies van de lokale autoriteiten op de voet te volgen’ en vraagt hen om er rekening mee te houden dat ‘drukbezochte plaatsen doelwit van aanslagen kunnen zijn’.

Bij de aanslagen in Catalonië vielen zeker 13 doden, onder wie één Belgische vrouw. Zeker twee andere landgenoten liggen nog in het ziekenhuis, een van hen is er erg aan toe. De Belgische ambassade in Madrid en het consulaat-generaal in Barcelona staan volgens Buitenlandse Zaken in contact met de Belgische slachtoffers en de Spaanse autoriteiten.

Wie vragen heeft over Belgen in de getroffen regio kan terecht bij het Crisiscentrum van Buitenlandse Zaken op het nummer 02/501 81 11.

Wat als nu een reis naar Barcelona hebt gepland?

De vluchten vanuit ons land richting Barcelona gaan de komende dagen en weken gewoon door zoals gepland. Als u na de aanslagen van donderdagavond en - nacht echter niet meer wil vertrekken, dan kan u uw reis nog altijd annuleren of omboeken.

‘Het is begrijpelijk dat veel Belgen de komende weken niet naar Barcelona zullen willen reizen, al gaan we het nu ook niet verbieden. We roepen onze landgenoten gewoon op om voorzichtig te zijn’, aldus minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

Bij touroperator Tui kan annulatie voorlopig enkel op eigen kosten. Klanten van Thomas Cook kunnen hun reis wel kosteloos annuleren of omboeken naar een andere bestemming. Dat geldt voor alle klanten die tot en met 20 augustus naar de Catalaanse hoofdstad zouden vertrekken.

Wie nu in Barcelona of Cambrils zit en wil terugkeren, moet dat op eigen kosten doen.