OVERZICHT. Zeventiende aanslag in Europa sinds 2014
Foto: AFP

De terreuraanslagen van donderdagavond en -nacht in het Spaanse Barcelona en in het badplaatsje Cambrils zijn al de zeventiende op Europese bodem sinds de schietpartij in het Joods Museum in Brussel in mei 2014. Een overzicht.

24 mei 2014

Bij een schietpartij in het Joods Museum in hartje Brussel vallen vier doden. De dader is de 29-jarige Fransman Mehdi Nemmouche, die na de aanslag gearresteerd werd in Marseille. Hij werd aan ons land uitgeleverd en wacht nu op zijn proces.

7 januari 2015

De twee geradicaliseerde broers Kouachi breken binnen in de gebouwen van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs en schieten er in het wilde weg. Zeventien mensen komen om het leven.

9 januari 2015

Bij een gijzeling in de Joodse supermarkt HyperCasher in Parijs komen vier mensen om het leven voor gijzelnemer Amedy Coulibaly door de politie kan worden uitgeschakeld. Intussen verschansen de broers Kouachi zich in een drukkerij in het dorp Dammartin-en-Goële, waarbij ze een persoon gijzelen. Coulibaly wil met zijn actie een vrijgeleide bekomen voor zijn kompanen in Dammartin. Uiteindelijk kan de politie aan beide gijzelingen een einde maken. Ook de broers Kouachi komen daarbij om.

13 november 2015

Op verschillende plaatsen in en rond Parijs vinden gecoördineerde schietpartijen en bomaanslagen plaats. In totaal komen 132 mensen om het leven en raken 368 mensen gewond. Vooral in concertzaal Le Bataclan is de tol zwaar: er vallen meer dan 80 doden. De aanslag wordt opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat. Twee van de tien gekende daders hebben de Belgische nationaliteit.

22 maart 2016

IS slaat opnieuw toe op Europese bodem, dit keer in Brussel. Drie zelfmoordterroristen, allemaal Belgen, blazen zich op in de luchthaven van Zaventem en in een metrostel in het station Maalbeek. Daarbij komen 32 mensen om het leven. Volgens de politie bestaat er een duidelijke link tussen de terreurnetwerken in Parijs en Brussel.

14 juni 2016

Een Fransman van Marokkaanse origine steekt een politiecommissaris neer vlak bij zijn woning in Magnanville, een voorstad van Parijs. De dader neemt daarna de echtgenote van de commissaris en het driejarig zoontje van het koppel gegijzeld in de woning. Ook de echtgenote kwam om het leven, het kind bleef ongedeerd. De aanvaller verklaarde in zijn ondervraging dat hij handelde in naam van IS.

14 juli 2016

Een maand later pleegt IS opnieuw een bloedige aanslag in Europa, ditmaal in het Zuid-Franse Nice. Op de drukke Promenade des Anglais rijdt een vrachtwagenchauffeur in op de menigte die er de Franse nationale feestdag viert. 86 mensen komen om het leven. De terrorist is een Fransman van Tunesische origine. De aanslag wordt opgeëist door IS.

18 juli 2016

Een 17-jarige Afghaanse vluchteling valt passagiers op een trein in het zuiden van Duitsland aan met bijl en mes. Vier mensen raken zwaargewond voor de aanvaller wordt uitgeschakeld door de politie. Opnieuw eist IS de aanslag op.

22 juli 2016

Een 18-jarige Duits-Iraanse schutter doodt 9 mensen in München. De tiener had geen banden met islamitische extremisten, maar was wel geobsedeerd door massamoorden en had psychische problemen. Hij koos de vijfde verjaardag van de aanslagen in Oslo en Utoya door de Noor Anders Breivik voor zijn aanval.

24 juli 2016

Vlak bij een muziekfestival in het Duitse Ansbach blaast een Syrische vluchteling zich op. Vijftien mensen raken gewond. IS eist de aanslag op.

26 juli 2016

Twee mannen snijden priester Jacques Hamel de keel over in een kerk in het Normandische dorpje Saint-Etienne-du-Rouvray. Een andere gijzelaar raakt gewond. De twee daders kunnen worden doodgeschoten door de Franse politie. Volgens president François Hollande handelden de twee daders in naam van IS.

19 december 2016

Een vrachtwagen rijdt in op een kerstmarkt in hartje Berlijn. Twaalf mensen komen op het leven, 48 anderen raken gewond. Na een internationale klopjacht wordt dader Anis Amri vier dagen later doodgeschoten in het Italiaanse Milaan.

22 maart 2017

Vlak bij het Britse parlement in Londen wordt een politieagent neergestoken. Een andere dader rijdt intussen mensen omver op de nabije Westminster Bridge. Zes mensen komen om het leven, onder wie de dader, twintig anderen raken gewond. IS eist de aanslag op.

7 april 2017

Een vrachtwagen rijdt in op de kooplustigen in een winkelstraat in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Vijf mensen komen om, vijftien anderen raken gewond. De dader is een 39-jarige Oezbeek. Ook hij zou sympathieën gehad hebben voor radicale islamitische organisaties als IS.

22 mei 2017

Bij een zelfmoordaanslag in een concertzaal in het Britse Manchester komen 22 mensen om het leven. 59 anderen raken gewond. Onder de slachtoffers opvallend veel kinderen en tieners, die er bijeen waren voor een optreden van Amerikaans popidool Ariana Grande. IS eist de aanslag even later op.

3 juni 2017

Drie mannen rijden met een bestelwagen voetgangers op de London Bridge omver en steken feestvierders neer in een nabijgelegen bar. Er vallen acht doden en bijna vijftig gewonden. IS eist de verantwoordelijkheid op.

17 augustus 2017

Een bestuurder in een bestelwagen raast door de drukke Las Ramblas in Barcelona en doodt daarbij zeker 13 mensen, onder wie minstens een Belgische vrouw. In de daaropvolgende nacht raken even verderop in Cambrils zeven mensen gewond als ze door een wagen worden aangereden. Opnieuw zit IS naar eigen zeggen achter de aanvallen.