Trump promoot varkensbloedmythe als reactie op Barcelona
Generaal John J. Pershing. Foto: AP

De Amerikaanse president Donald Trump riep gisteravond via Twitter op om ‘radical islamic terror’ aan te pakken zoals generaal John J. Pershing destijds deed. Maar dat verhaal blijkt een legende.

Generaal Pershing zou 49 moslimopstandelingen op de Filipijnen begin twintigste eeuw hebben laten executeren met kogels gedrenkt in varkensbloed. De vijftigste opstandeling werd vrijgelaten om te kunnen vertellen wat er gebeurd was. Waarna de radical islamic terror 35 jaar lang bezworen was, aldus Trump.

Het is een verhaal waar de Amerikaanse president begin 2016 tijdens zijn campagne al mee uitpakte. Alleen bleek het een historische mythe volgens uitgebreide factchecks. De massa-executie, laat staan met behulp van varkensbloed, wordt door geen enkele historische bron ondersteund. Ook de 35 ‘rustige jaren’ op de Filipijnen kloppen niet.

Dat weerhield Trump er niet van om de legende gisteravond opnieuw op te rakelen. Op Twitter werd de oproep van Trump om Pershing te ‘bestuderen’ dan ook op hoongelach onthaald. Al kwamen er vooral verontwaardigde reacties op het feit dat Trump standrechtelijke executies van terroristen lijkt te promoten.

De Amerikaanse president veroordeelde de aanslag ook.