CDH-coryfeeën vinden het genoeg geweest
Benoît Lutgen en Joëlle Milquet. Foto: BELGA

Joëlle Milquet en Philippe Maystadt porren hun partijvoorzitter, Benoît Lutgen, aan om de strijdbijl te begraven.

Het is hoog tijd om de politieke crisis in Franstalig België te beëindigen. En als dat niet kan door een coalitie zonder de PS op de been te brengen in de Brusselse regering en de regering van de Franse gemeenschap, moet de CDH het algemeen belang laten voorgaan, voortregeren met de huidige coalities, en dus haar veto tegen de PS opgeven.

Dat zeggen oud-partijvoorzitster Joëlle Milquet en minister van Staat en voormalig vicepremier Philippe Maystadt in een opiniestuk in Le Soir. Daarmee vragen ze hun eigen partijvoorzitter, Benoît Lutgen, om gas terug te nemen. Lutgen blies twee maanden geleden alle coalities met de PS op wegens de schandalen waarin die partij betrokken is. Milquet en Maystadt laten een heel andere klok luiden dan de anti-PS-retoriek die hun partijgenoten verkondigden. Zij verketteren de PS niet langer en wijzen erop dat de andere partijen ook niet vrij zijn van zonden.

Lutgen slaagde er al wel in om een Waalse regering zonder de PS op de been te brengen, maar zijn plannen om hetzelfde te doen in de Brusselse en Franse gemeenschapsregering staan nergens. Zelfs in zijn eigen partij klinkt de kritiek dat hij eigenlijk geen plan had. In Brussel is CDH afhankelijk van Défi, dat de sleutels voor een nieuwe coalitie in handen heeft. Ook Défi stuurt aan op een voortzetting van de coalitie met de PS.