Trump betreurt weghalen monumenten
Foto: AP

Met het afbreken van monumenten ter ere van helden uit de 'confederation' worden ook de Amerikaanse cultuur en geschiedenis vernield. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump donderdag getweet.

Trumps uitlating komt er na het geweld van vorig weekeinde in Charlottesvoille, waar blanke racisten protesteerden tegen het verwijderen van het standbeeld van generaal Lee, een aanvoerder van de zuidelijke staten tijdens de Amerikaanse burgeroorlog (1860-1865).

In zijn treurnis om de vernieling van zoveel moois hoedde Trump zich echter om het woord 'confederate' in de pen te nemen.

Veel Amerikanen zien in de monumenten ter nagedachtenis van de confederatie van zuidelijke staten de verheerlijking van een racistisch verleden. Zij gaan daarvoor uit van de in de schoolboeken verankerde visie als zou die hele burgeroorlog gedraaid hebben rond het abolitionisme, het afschaffen van de slavernij.

Anderen zien in de monumentensloop een manier om minder fraaie delen van de Amerikaanse geschiedenis uit te vlakken.

Een recent rapport van het Southern Poverty Law Center (SPLC), gespecialiseerd in extremistische bewegingen en burgerrechten, staan in de Amerikaanse openbare ruimtes, vooral dan in redneck-land, nog meer dan 1.500 symbolen van de Zuidelijke Confederatie overeind, waaronder in ruim honderd scholen.