Op de Ramblas in Barcelona heeft een busje donderdagnamiddag tientallen voetgangers omver gemaaid. Daarbij kwamen zeker dertien mensen om het leven, onder wie één Belg, en raakten vijftig tot tachtig anderen gewond, onder wie ook enkele Belgen. Autoriteiten beschouwen de feiten als een terreurdaad, die intussen door Islamitische Staat werd opgeëist.

Donderdag omstreeks 17.15 uur reed een wit bestelbusje aan hoge snelheid over een voetpad van de drukke winkelstraat Ramblas in Barcelona. Volgens getuigen zigzagde de chauffeur heen en weer om zo veel mogelijk slachtoffers te maken, en dat gedurende meer dan een halve kilometer. De autoriteiten beschouwen de feiten als een terreurdaad, die intussen door terreurgroep Islamitische Staat opgeëist werd.

Het gaat om de dodelijkste aanslag in het land sinds maart 2004. Toen lieten Islamitische militanten bommen ontploffen op treinen in Madrid. Daar kwamen 191 mensen bij om het leven en raakten meer dan 1.800 anderen gewond.

Lees verder onder het kaartje.

Nadat er een tijdlang onduidelijkheid was over het aantal slachtoffers, bevestigden de Spaanse autoriteiten donderdagavond dat er zeker dertien doden en vijftig gewonden waren gevallen. Sommige bronnen spraken rond middernacht zelfs over tachtig tot honderd gewonden. Er is ook één Belgisch dodelijk slachtoffer te betreuren, een Nederlandstalige vrouw.

Of het bij één Belgisch slachtoffer blijft, is voorlopig onmogelijk te zeggen. Dat bevestigt ook de Catalaanse minister van Binnenlandse Zaken. Verschillende gewonden zijn er immers erg aan toe, waardoor de dodentol nog kan oplopen.

'Er zijn ook veel gewonden en identificatie is in zo'n geval niet de eerste zorg', aldus nog Didier Reynders. 'De gewonden liggen ook verspreid over verschillende ziekenhuizen.' Later op de avond voegde Reynders nog toe dat consulaire medewerkers ook in contact staan met verschillende Belgen die in het ziekenhuis zijn opgenomen. Ongeruste Belgen kunnen sinds donderdagavond terecht op het noodnummer 02-501.81.11.

Naast het Belgische slachtoffer zijn er ook Fransen, Duitsers, Nederlanders, Argentijnen, Venezolanen, Australiërs, Hongaren, Peruvianen, Ieren, Grieken, Cubanen, Macedoniërs, Chinezen, Italienen, Roemenen, Algerijnen en Spanjaarden onder de doden en gewonden.

Lees verder onder onderstaande beelden.

Toen het busje tot stilstand kwam, sloeg de chauffeur volgens getuigen op de vlucht. Lange tijd klonk het dat hij een plaatselijk restaurant was binnengelopen, waar hij samen met een gewapende compagnon mensen gegijzeld zou gehouden hebben, maar dat werd na enkele uren ontkracht door de politie.

Omstreeks 19 uur verspreidden de autoriteiten ook nog een foto van de vermeende verdachte. Het klonk toen dat het ging om Driss O., die het busje in de stad Santa Perpetua de la Mogoda gehuurd zou hebben. Nadat de Catalaanse regionale regering bevestigde dat er twee verdachten gearresteerd waren en een derde overleed, rees evenwel twijfel over de identiteit van de dader(s).