‘Er zijn grotere problemen in Lanaken’
Johan Pauly Foto: N-VA Lanaken

Marino Keulen (Open VLD) wil in zijn gemeente Lanaken de naam van de Cyriel Verschaevestraat aanpassen. De lokale N-VA-afdeling wil het debat daarrond gerust voeren in de gemeenteraad, maar vraagt zich af of er geen ernstiger problemen zijn in de gemeente.

De voorbije jaren waren er in verschillende gemeenten al discussies rond beelden en straatnamen die verwijzen naar onder meer Leopold II en collaborateur Cyriel Verschaeve. Na de rellen in Charlottesville laait het debat ook bij ons opnieuw op.

Marino Keulen (Open VLD) wil in zijn gemeente Lanaken de naam van de Cyriel Verschaevestraat aanpassen. ‘Anno 2017 kunnen we toch niet meer verantwoorden dat er nog altijd een straatnaam is genoemd naar een collaborateur die ter dood werd veroordeeld’, aldus Keulen.

De N-VA van Lanaken neemt akte van het voornemen van Keulen. ‘We willen de discussie daarover zeker voeren in de gemeenteraad’, zegt ondervoorzitter Johan Pauly. ‘Daarom vragen wij aan het schepencollege om de buurt te raadplegen, zoals dat bijvoorbeeld in Puurs ook gebeurd is. De gemeente zou ook advies kunnen vragen aan een raad met historici bij elke nieuwe straatnaam.’

De partij vraagt zich wel af of er in Lanaken geen andere problemen zijn om aan te pakken. ‘Met een kansarmoede die bij de hoogste van Limburg is, scoort Lanaken alleszins geen punten. 1 op 8 kinderen in Lanaken leeft in kansarmoede. Wij denken dat er meer nood is aan projecten hieraan dan aan discussies over straatnamen’, klinkt het.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken schrijft op Twitter dat Marino Keulen zich van zijn kleinste kant toont. ‘Wie niet genuanceerd om kan met het verleden, moeit zich beter niet met de toekomst’, aldus Van Grieken.

 

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig