Adobe Scan verandert je smartphone in een scanner
Foto: rr
Het zijn moeilijke tijden voor de klassieke vlakbedscanner. Even een document, visitekaartje of kassabon digitaliseren gaat tegenwoordig immers net zo makkelijk met je smartphone. De nieuwste scan-app komt van Adobe en onderscheidt zich vooral door de nauwe samenwerking met de andere diensten van de softwaregigant.

Adobe Scan, zoals de gratis app heet, biedt in grote lijnen dezelfde functionaliteit als Scanbot of Scanner Pro – twee populaire alternatieven. Om een scan te maken volstaat het om de camera van je smartphone op het document te richten. De app herkent netjes de randen, past automatisch het perspectief aan en snijdt bij waar nodig. Dat gaat meestal in één keer goed, maar bij smallere documenten zoals een lange kassabon heeft Adobe Scan wat meer moeite (dan Scanbot) om het volledige document te herkennen, waardoor er wat tekst kan wegvallen. Je kan dit oplossen door de automatische herkenning uit te schakelen en de contouren handmatig af te bakenen.

De resultaten van Adobe Scan zijn wel wat ‘properder’ dan die van Scanbot: documenten ogen een stuk helderder en Adobe’s app blijkt ook straffer in het wegpoetsen van schaduwen en kreukjes in het papier.

In de cloud

Met een druk op de knop bewaar je het gedigitaliseerde document vervolgens als een pdf in de Adobe Document Cloud. Hiervoor hoef je geen betaald abonnement op die dienst te nemen, maar als je nog geen Adobe ID bezit moet je – wanneer je de app voor het eerst start – wel even een account aanmaken. In tegenstelling tot bij andere scan-apps is er dus geen mogelijkheid om je documenten lokaal te bewaren. De clouddienst heeft dan weer het grote voordeel dat je scans onmiddellijk beschikbaar zijn in andere Adobe-applicaties zoals Acrobat Reader en Acrobat DC. Met die programma’s is het een koud kunstje om tekst uit je scans te kopiëren en te hergebruiken, of om je documenten te doorzoeken op trefwoord.

Met hetzelfde gemak open je een scan in Adobe Sign, een programma om documenten op een veilige manier elektronisch te ondertekenen en te versturen. Hiervoor is dan weer wel een betaald abonnement vereist.

De timing van Adobe Scan, gratis beschikbaar voor iOS en Android, is wel een beetje ongelukkig. Enkele dagen na de lancering maakte Apple namelijk bekend dat de Notitie-app van iOS 11 een geïntegreerde documentenscanner krijgt. Deze functie, waarmee je je documenten ook meteen kan invullen en ondertekenen, maakt het installeren van een aparte scan-app dus overbodig. Dat is echter nog niet meteen voor morgen, want iOS 11 wordt pas ergens in de herfst verwacht.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in