Iedereen architect in Antwerpen
Foto: pol de wilde - corelio

De Antwerpenaar kan vanaf september meehelpen om de overkapping van de Ring vorm te geven. Het beste project wordt eerst uitgevoerd.

De eerste fase van de overkapping van de Antwerpse Ring mag de Vlaamse overheid 1,25 miljard euro kosten. Zoveel was al duidelijk. En het was ook van bij het begin de bedoeling om het geld in te zetten waar het het best rendeert.

De uitvoering van die afspraak kan nu beginnen. Minister van Mobiliteit Ben Weyts N-VA stelde vanochtend de teams voor die de overkapping vorm moeten geven. Daarvoor is de Antwerpse Ring opgedeeld in zes stukken. Elk team mag een van de delen voor zijn rekening nemen. Het team van overkappingsintendant Alexander D’Hooghe werkt zelf mee met de groep bureaus die het onderdeel aan het Sportpaleis, waar de Oosterweelverbinding moet komen, vorm geeft.

Draagvlak

De teams krijgen acht maanden de tijd om een project uit te werken en al snel realiseerbare werken aan te wijzen waarvan het effect op korte termijn merkbaar is. Het resultaat wordt achteraf beoordeeld door een jury op het vlak van leefbaarheid, kosten/baten of esthetiek. Het project met de grootste meerwaarde komt eerst aan bod.

Ook het draagvlak bij de bevolking is een van de criteria. En zo krijgt de Antwerpenaar mee een zeg in welk project eerst wordt gerealiseerd.

In september kunnen de Antwerpenaars kennismaken met het team van hun zone. Daarna krijgen ze de kans om hun visie door te drukken. Wat moet er bijvoorbeeld bovenop de overkapping komen? Uit de eerste suggesties van de betrokken teams blijkt dat ze daar al ideeën over hebben, maar ook de burgers krijgen inspraak. Na de overkapping komt een gebied van liefst 400 hectare vrij, ‘zo groot als Borgerhout’, zegt minister Weyts. Bij de invulling – een park, fietspaden, een stadstuin? – wordt gekeken naar wat de Antwerpenaar wil.

(lees verder onder de video)

Beloftes Toekomstverbond

Het laat zich raden dat het deel van de Ring waar de Oosterweelverbinding moet komen – aan het Sportpaleis – hoe dan ook hoog op de prioriteitenlijst zal staan. Daar valt meteen grote winst te boeken, en er worden toch al werken gepland, de werken aan de Oosterweelverbinding zelf.

Maar dat wil volgens D’Hooghe niet zeggen dat de andere delen van de Ring hoe dan ook buiten de prijzen vallen. Het budget is groot genoeg voor meer dan één project. Het is ook mogelijk om in andere zones al delen van de overkapping te financieren.

Voor Weyts zijn de grote mogelijkheden voor participatie van de Antwerpenaar het bewijs dat de overheid zijn beloftes uit het Toekomstverbond met de actiegroepen in de stad houdt. Hij verwacht nu ook van de actiegroepen dat ze hun verzoekschrift bij de Raad van State intrekken. StRaten-generaal heeft dat al gedaan. Ademloos moet het nog doen.

Op de steun van Ringland kan het project nog altijd rekenen. De actiegroep doet een Antwerps getinte oproep: ‘Trekt A bakkes open.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in