Franse voedselinspectie komt met zwarte lijst van vieze restaurants
Foto: Alexander Meeus
Het is bekend: Frankrijk is een culinair walhalla. Helaas eet je niet overal goed. Dat zegt nota bene de Franse regering zelf.

Je bent op vakantie in het zuiden van Frankrijk. Je hebt uitzicht op de Middellandse Zee. De zon gaat onder en je wilt lekker eten. In Villeneuve-Loubet bijvoorbeeld. Restaurant Beach Klubber ligt – uiteraard – aan het strand en heeft een spectaculair uitzicht. Stop!

De Beach Klubber kan je beter mijden. Het restaurant staat namelijk op de zwarte lijst van de Franse overheid. Bij een controle is gebleken dat de hygiëne te wensen over laat. Het is er niet levensgevaarlijk, maar toch ... ‘De eigenaar is verplicht verbeteringen door te voeren en zal opnieuw gecontroleerd worden’, aldus de Franse overheid.

Iets verder naar het zuiden dan maar, de chique jetset-badplaats Juan-les-Pins. Daar moet het wél goed zijn. Restaurant Juan Rivièra ligt aan de boulevard, je kijkt er uit op de zee en op de luifel buiten staat als lokkertje: bar à vins, tapas.

Helaas. Ook hier loopt de gezondheid van de klanten gevaar, aldus de Franse autoriteiten. ‘Het restaurant moet worden gesloten of de vergunning wordt ingetrokken.’ En het gaat niet om oude informatie. Het restaurant werd op 10 juli, een maand geleden dus, nog gecontroleerd.

Wie in Frankrijk lekker wil eten kan een reisgids meenemen of online de recensies checken, maar sinds kort zijn ook de controles van de Franse Voedselinspectie (DGCCRF) openbaar.

De resultaten van de inspecties zijn voor iedereen terug te vinden op een speciale website (alim-confiance.gouv.fr) en een gelijknamige app. Het gaat niet alleen om restaurants, maar ook bakkers, slagers en supermarkten worden beoordeeld. Ze krijgen al naargelang van de bevindingen één van de vier beschikbare ‘stempels’: heel goed, voldoende, te verbeteren of noodsituatie.

‘Dit past bij ons beleid om transparanter te zijn’, zegt het Franse ministerie van Landbouw. ‘Burgers willen weer vertrouwen krijgen in wat ze eten, daarom doen we dit.’

Jaarlijks worden door de Franse keuringsdienst ongeveer 55.000 controles uitgevoerd. De eerste resultaten – enkele duizenden – van die inspecties staan nu al online, op termijn wordt alles openbaar.
Ongeveer 1 procent van de onderzochte restaurants (500 dus) blijkt er zo slecht aan toe te zijn dat sluiting noodzakelijk is. Zo’n 9 procent (bijna 5.000 gelegenheden) valt in de categorie waar gebreken zijn geconstateerd die verbeterd moeten worden. De overige 89 procent van de eetgelegenheden is ‘voldoende’ tot ‘goed’.

In de branche is niet iedereen blij met die openbaarheid. De vier ‘stempels’ zouden een te grof classificatiesysteem zijn dat klanten wegjaagt, zeggen restauranthouders. ‘Straks is al je eten goed, doet je personeel het uitstekend en hangt er alleen een tegel scheef: dan zak je al van ‘heel goed’ naar ‘voldoende’’’, aldus horeca-organisatie UMIH.