‘Dakloze held’ aanslag Manchester aangeklaagd voor bestelen van slachtoffer
Een kind legt bloemen neer op de herdenkingsplek van de aanslag. (24 mei 2017) Foto: REUTERS

Chris Parker haalde de internationale pers toen hij in mei slachtoffers van de aanslag in Manchester, die vlak na het concert van Ariana Grande plaatsvond, te hulp snelde. Het heldenverhaal dreigt nu een bittere nasmaak te krijgen omdat een van die slachtoffers haar kredietkaart kwijt is.

De dakloze, 33-jarige Chris Parker zat op 22 mei te bedelen in de inkomhal van de Manchester Arena terwijl het concert van Ariana Grande bezig was. Toen het concert van de popster afgelopen was en alle fans zich richting uitgang begaven, ontplofte een spijkerbom, die 22 doden en tientallen gewonden maakte.

Slachtoffers reanimeren

‘Ik hoorde de ontploffing en zag meteen nadien een lichtflits. Dan volgde rook, en vervolgens geschreeuw’, getuigde Parker na de aanslag aan persagentschap AP. ‘De explosie had mij tegen de grond gesmakt. Toen ik opstond volgde ik mijn instinct: de mensen helpen.’

Getuigen bevestigen dat ze Parker naar een meisje hebben zien toelopen en haar in een t-shirt hebben zien wikkelen. ‘Toen heb ik gevraagd waar de ouders van het meisje waren en wees ze naar het levenloze lichaam van haar moeder.’ Omdat Parker naar eigen zeggen niet meer kon doen voor de moeder, probeerde hij ook enkele andere slachtoffers te reanimeren. Een vrouw van rond de 60 jaar zou in zijn armen gestorven zijn. ‘Ik kon niet stoppen met wenen. Het ergste is dat het een concert voor kinderen was’, aldus Parker, die met zijn verhaal werd gekatapulteerd tot ‘dakloze held van Manchester’.

Na de aanslag diende Pauline Healey, een van de slachtoffers die Parker zou geholpen hebben, echter een klacht in bij de politie wegens diefstal. De vrouw werd naar eigen zeggen bestolen van haar kredietkaart door Parker toen ze zwaargewond op de grond van de inkomhal lag. Parker moet zich deze week verantwoorden in de rechtbank. 

Crowdfunding

De organisatoren van de crowdfundingsactie die vlak na de aanslag in Manchester werd opgestart om Parker weer een woonst te kunnen geven, zitten bijzonder verveeld met de klacht. ‘We houden de ontwikkelingen nauwgezet in de gaten en zullen handelen naargelang de situatie’, klinkt het in een perscommuniqué.

In totaal hebben al meer dan 3.800 mensen iets meer dan 52.600 euro pond gestort aan het project.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig