Derde ceo stapt op uit adviesraad Trump
Foto: REUTERS

Na de ceo’s van Under Armour en Merck, stapt nu ook een derde topman uit de American Manufacturing Council van president Donald Trump. De bedrijfsleiders doen dat uit protest tegen de president, die pas zeer laat scherp reageerde op het geweld door extreemrechts in Charlottesville.

‘Ik heb mijn afschuw voor het recente haatdragende protest in Charlottesville al geuit, en eerder vandaag riep ik alle leiders op om de blanke supremacisten en hun soortgenoten te veroordelen die deelnamen aan marsen en gewelddaden pleegden’, aldus Intel-ceo Brian Krzanich in een blogbericht.

‘Ik ben opgestapt (uit de adviesraad, red) omdat ik vooruitgang wil boeken, terwijl velen in Washington het belangrijker lijken te vinden om de mensen die niet met hen akkoord gaan aan te vallen’, aldus de ceo van het technologiebedrijf. ‘We zouden diegenen die opkomen voor gelijkheid en andere dierbare Amerikaanse waarden moeten eren, en niet aanvallen.’

Maandag stapten al twee andere bedrijfsleiders uit Trumps adviesraad. Kenneth Frazier, ceo van farmareus Merck, tweette dat ‘Amerikaanse leiders onze fundamentele waarden moeten eren, door manifestaties van haat, onverdraagzaamheid en elke claim van suprematie te verwerpen, die ingaan tegen het Amerikaanse ideaal van gelijkheid tussen alle mensen’.

Kevin Plank, de topman van het sportmerk Under Armour, stelde dan weer dat ‘Under Armour aan innovatie en sport doet, niet aan politiek’. De topman van het sportmerk zal zich naar eigen zeggen blijven inzetten om te ‘inspireren en verenigingen door de kracht van sport’.

President Trump kwam in het weekend onder vuur te staan omdat hij het extreemrechtse geweld in Charlottesville toeschreef aan ‘veel’ factoren en gezindheden. Maandag veroordeelde hij dan toch het ‘racistisch geweld’ van Charlottesville, waarbij één dode viel, en haalde hij ook uit naar ‘blanke supremacisten, de Ku klux Klan en neonazi’s’.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig