Trump veroordeelt expliciet racistisch geweld: ‘KKK en neonazi’s zijn uitschot’
Foto: AP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag dan toch haatgroepen veroordeeld, na het voorbije weekeinde onder vuur te zijn gekomen door het extreemrechtse geweld in Charlottesville toe te schrijven aan ‘veel’ factoren en gezindheden.

Maandag luidde het dat de president het ‘racistisch geweld’ van Charlottesville, waarbij één dode viel, onvoorwaardelijk veroordeelt. ‘We veroordelen op de sterkst mogelijke manier de haat, de intolerantie en het geweld’, aldus Trump op ee persconferentie.

De Amerikaanse president was duidelijk: ‘Dit heeft geen plaats in de Verenigde Staten.’ In één adem haalde Trump uit naar ‘blanke suprematisten, de KKK (Ku Klux Klan, nvdr) en neonazi’s’. ‘Racisme is des duivels’, zei de Republikein.

Trump benadrukte ook dat ‘alle Amerikanen samenleven onder dezelfde wetten’, ‘ongeacht de huidskleur’. ‘We zijn één natie, gesticht met als onvoorwaardelijke stelling dat we allemaal als gelijken geschapen zijn.’

In Charlottesville in de staat Virginia werd zaterdag een manifestatie georganiseerd waarop 6.000 deelnemers uit verschillende spectra van extreemrechts werden verwacht. Omdat er een tegenbetoging werd georganiseerd, werd in de stad de noodtoestand uitgeroepen. Dat kon niet verhinderen dat het alsnog tot zware rellen kwam. Een jonge vrouw kwam om het leven nadat een wagen inreed op de linkse actievoerders, negentien anderen raakten gewond.

De president veroordeelde zaterdag ‘in de strengst mogelijke bewoordingen de flagrante uiting van haat, fanatisme en geweld langs vele kanten’. De president verwees in zijn reactie opvallend genoeg niet naar de rol van de neonazi’s in heel het gebeuren, noch noemde de president de aanval een daad van terreur. Iets wat heel wat beroering veroorzaakt in de VS, ook binnen zijn eigen Republikeinse partij.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig