Adviesraad Trump ziet twee toplui vertrekken
Trump met Kenneth Frazier Foto: AFP
De adviesraad van Amerikaanse industriëlen die Donald Trump heeft aangesteld om hem bij te staan op economisch vlak loopt verder leeg, nadat de president pas zeer laat scherp op het geweld van neonazi's in Charlottesville reageerde. Na Kenneth Frazier, de topman van de Amerikaanse farmareus Merck, stapt nu ook de ceo van het sportmerk Under Armour op uit de American Manufacturing Council.

In een persmededeling zegt ceo Kevin Plank dat hij toetrad tot de raad omdat 'ik het belangrijk achtte dat Under Armour een zitje aan tafel zou hebben en onze industrie te kunnen vertegenwoordigen'. Toch stapt Plank nu op aangezien 'Under Armour doet aan innovatie en sport, niet aan politiek'. De topman van het sportmerk zal zich naar eigen zeggen blijven inzetten om te 'inspireren en verenigingen door de kracht van sport'. 

Eerder op de dag liet ook Kenneth Frazier, ceo van farmareus Merck, weten niet langer als Trumps adviseur wil fungeren. Reden voor zijn vertrek uit de Manufacturing Council zijn de uitlatingen van Trump na het geweld in Charlottesville.

‘Amerikaanse leiders moeten onze fundamentele waarden eren, door manifestaties van haat, onverdraagzaamheid en elke claim van suprematie te verwerpen, die ingaan tegen het Amerikaanse ideaal van gelijkheid tussen alle mensen’, aldus Frazier in een tweet die op de website van Merck geplaatst werd.

‘Als topman van Merck en in eer en geweten vind ik het mijn verantwoordelijkheid om stelling te nemen tegen intolerantie en extremisme’, aldus de 62-jarige Frazier, die sinds 2011 aan het hoofd staat van Merck.

De Amerikaanse president kon het vertrek van Frazier maar matig appreciëren en deelde onmiddellijk een smerige sneer uit via Twitter: 'Nu Ken Frazier van Merck Pharma ontslag heeft genomen uit de adviesraad, zal hij meer tijd hebben om de bedrieglijke prijzen van zijn medicatie te verlagen', aldus een gefrustreerde Trump.

Slachtoffer

In Charlottesville in de staat Virginia werd zaterdag een manifestatie georganiseerd waarop 6.000 deelnemers uit verschillende spectra van extreemrechts werden verwacht. Omdat er een tegenbetoging werd georganiseerd, werd in de stad de noodtoestand uitgeroepen. Dat kon niet verhinderen dat het alsnog tot zware rellen kwam. Een jonge vrouw kwam om het leven nadat een wagen inreed op de linkse actievoerders, negentien anderen raakten gewond.

De president veroordeelde ‘in de strengst mogelijke bewoordingen de flagrante uiting van haat, fanatisme en geweld langs vele kanten’. Trump riep de Amerikaanse burgers op om ‘samen te komen... met liefde voor ons land en ware affectie voor elkaar’.

De president verwees in zijn reactie aan de media en op Twitter opvallend genoeg niet naar de rol van de neonazi’s in heel het gebeuren, noch noemde de president de aanval een daad van terreur. Iets wat heel wat beroering veroorzaakt in de VS, ook binnen zijn eigen Republikeinse partij.

Eerder stapten ook al Tesla-ceo Elon Musk en Travis Kalanick, gewezen ceo van Uber, op uit protest tegen het beleid van Trump.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig