De Republikeinse gouverneur van Guam, Eddie Calvo, schaart zich achter de Amerikaanse president Donald Trump in zijn aanpak van de oplopende spanningen met Noord-Korea. Trump kreeg veel kritiek voor zijn erg pittige reactie, omdat die olie op het vuur zou gooien, maar 'een pestkop kan je soms alleen tegenhouden door hem hard in het gezicht te slaan', reageert Calvo.

De VS en Noord-Korea zijn al dagen verwikkeld in een retorische wapenwedloop rond het kernprogramma van Pyongyang. Het regime van Kim Jong-un dreigde er onder meer mee om een kernwapen af te vuren op Guam, een Amerikaans eiland in de Stille Oceaan, waarna president Trump beloofde te zullen antwoorden met 'vuur en furie dat de wereld nog nooit eerder heeft mogen aanschouwen'.

Die pittige uitspraak leverde hem nogal wat kritiek op in diplomatieke kringen. Zo vroeg de Chinese president Xi Jinping hem om 'woorden en daden te vermijden die de spanning verergeren', maar volgens Calvo was de reactie gepast. 'Iedereen die naar de lagere school is geweest begrijpt wat een pestkop is. De Noord-Koreaanse leider is een pestkop met erg krachtige wapens, een pestkop die we moeten benaderen met een harde hand', klonk het maandag. De kritiek op Trump is dan ook 'onjuist'.

Volgens de gouverneur is de retoriek van Trump vergelijkbaar met die van zijn voorganger Barack Obama. Die zei vorig jaar nog dat de VS 'uiteraard het arsenaal hebben om Noord-Korea te kunnen vernietigen'. 'De ene president zegt het op de ene manier, kalm en beredeneerd en met een punt. De andere spreekt over vuur en woede met een uitroepteken, maar de boodschap is dezelfde', meent Calvo.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig