Belgische bedrijven, inclusief filialen van multinationals, hebben 221 miljard euro uitstaan bij belastingparadijzen.
De cijfers zijn afkomstig van de federale overheidsdienst (FOD) Financiën en werden opgevraagd door de krant Le Soir. Bedrijven die een rekening hebben in landen die vermeld staan op de officiële lijst van belastingparadijzen, zijn verplicht dat te openbaren in hun fiscale aangifte. Financiën kreeg afgelopen jaar meldingen van 853 bedrijven die zegden samen 221 miljard euro te hebben uitstaan in belastingparadijzen.
Bedrijven zijn verplicht om te melden vanaf een bedrag van 100.000 euro. De vijf populairste bestemmingen zijn de Kaaimaneilanden, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Bermuda en Jersey Guernsey (één van de kanaaleilanden voor de kust van de Noord-Franse regio Normandië).
De 853 bedrijven die op hun aangifte van 2016 de details hebben ingevuld, zijn een forse daling tegenover een jaar eerder toen Luxemburg ook nog als fiscaal paradijs gold. Luxemburg zelf was goed voor 62 miljard euro.
Instemming van de fiscus
Minder duidelijk is welke conclusies mogen getrokken worden uit de 221,3 miljard euro. André Claes, fiscalist bij Deloitte, is duidelijk verrast door de omvang van het bedrag. Hij schrijft dat toe aan de vergaande aangifteplicht. ‘Elke vorm van betaling moet gemeld worden waardoor het moeilijk is om nog te weten waar de bedragen precies voor staan.’
221,3 miljard euro is dan wel een opvallend hoog cijfer, 853 aangiften is dat niet. Volgens Le Soir zijn er voorbeelden van gebruik van fiscale paradijzen met instemming van de fiscus. De krant meldt onder meer het voorbeeld van de Franse groep Total. Het Belgisch filiaal van Total maakt gebruik van Bermuda en kreeg in 2010 een ruling van de fiscus.
Singapore, Hong Kong en Panama staan dan weer niet op de lijst van 31 belastingparadijzen. Financiën werkt aan een actualisering van de lijst. Ook de Europese Commissie is ermee bezig met het oog op het opstellen van een gemeenschappelijke Europese lijst. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt zegt te wachten totdat de commissie haar werk gedaan heeft, alvorens de Belgische lijst aan te passen.