Staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) blijft erbij dat er geen opvang komt voor het 300-tal migranten dat momenteel in het Brusselse Maximiliaanpark verblijft. Als ze weigeren het land te verlaten, wil hij hen desnoods laten opsluiten.

Dat heeft Francken zondagavond gezegd in een gesprek met VTM-nieuws. ‘Die mensen willen geen asiel in België, ze willen allemaal naar het Verenigd Koninkrijk. Ik geef geen opvang aan illegale migranten. Die mensen zal ik opsluiten en terugsturen als ze niet vrijwillig willen terugkeren’, aldus de staatssecretaris.

De voorbije weken is het aantal zogenaamde transitmigranten in de buurt van het Brusselse noordstation weer toegenomen. Zij blijven vaak in het park overnachten, maar zijn enkel op doortocht naar Groot-Brittannië.

‘Andere situatie’

Vrijdagavond liet de Schaarbeekse waarnemend burgemeester Bernard Guillaume (MR) weten dat er voor hen een tijdelijke opvangplaats zou worden opgericht. Francken ontkende echter meteen dat er daarover afspraken gemaakt waren.

In 2015 werd wel zo’n pre-opvangcentrum opgericht, toen in het WTC III-gebouw. Maar op het kabinet Francken werd vrijdag al benadrukt dat het toen ging om mensen die in België asiel wilden aanvragen. ‘Dat was een heel andere situatie. Mensen die vandaag in ons land asiel willen aanvragen worden meteen opgevangen.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig