Koers Bitcoin gaat boven 4.000 dollar
Foto: AP

De digitale munt Bitcoin heeft voor het eerst de koers van 4.000 dollar bereikt. De waarde van de omstreden virtuele munt is sinds het begin van dit jaar al verviervoudigd. Begin augustus nog maar werd de kaap van 3.000 dollar gehaald.

De Bitcoin is een digitale munt die nog geen tien jaar bestaat. Er schuilt een complex rekenproces achter en op onlineplatformen wordt de munt verhandeld tegen andere, klassieke munteenheden. Het werkt met een versleutelde databank waarop alle transacties gebaseerd zijn.

Belangrijk onderscheid met de traditionele valuta is dat de Bitcoins niet onder controle staan van overheden of centrale bankiers. In de praktijk wordt de munt nog maar weinig gebruikt voor gewone betalingen. Veel van de kopers zijn speculanten, wat ook voor een grillig koersverloop zorgt. De waarde van de Bitcoin is in het verleden al meermaals ineengestort, om dan weer naar nieuwe records te klimmen.

De jongste koersopstoot volgt op een opsplitsing in twee munten: Bitcoin en Bitcoin Cash. De parallelle Bitcoin ontstond na onenigheid in de Bitcoin-gemeenschap. De populariteit van de munt dreigde de handel te bemoeilijken. De IT-infrastructuur waarop de transacties plaatsvinden, moest dan ook dringend worden aangepast. En daarover ontstond dus onenigheid, met de parallelle bitcoin cash tot gevolg.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig