‘Samenzwering om Trump af te zetten’
Anthony Scaramucci tijdens zijn korte verblijf in het Witte Huis Foto: Photo News

Binnen het Witte Huis zelf werken sommigen aan een procedure om president Donald Trump aan de kant te schuiven. Dat beweert Anthony Scaramucci, die vorige maand kortstondig communicatiedirecteur van het Witte Huis werd.

Scaramucci poneerde die stelling tijdens een gesprek met ABC News, zijn eerste interview sinds hij na tien dagen al aan de deur werd gezet. Volgens de man zijn er meerdere mensen in de entourage van de president zelf die hem tegenwerken en die zelfs samenzweren tegen de president. ‘Er zijn ‘elementen’ in Washington en zelfs in het Witte Huis die proberen om mijnheer Trump af te zetten’, zo beweert hij. ‘Wat er in Washington gebeurt....is dat de president geen vertegenwoordiger is van het politieke establishment. Er zijn mensen die beslist hebben dat ze hem willen buitengooien.”’

Op de vraag om wie het dan ging, reageerde Scaramucci met: ‘Ik heb al een aantal namen genoemd. Er zullen binnenkort een aantal strategische wissels worden doorgevoerd.’ Volgens Scaramucci weet Trump wie de lekken in het Witte Huis zijn. ‘Hij weet wie alleen zijn eigen belangen verdedigt en wie de agenda van de president ondermijnt.’ Trump zou meer loyaal volk het Witte Huis moeten binnenbrengen om zijn agenda te kunnen uitvoeren, vindt Scaramucci nog.

Hoe kort ook, de passage van Scaramucci als hoofd Communicatie in het Witte Huis ging niet onopgemerkt voorbij. De man botste meteen frontaal met Sean Spicer, de woordvoerder van de president, die daarna ontslag nam. Ook de stafchef van Trump, Reince Priebus, stapte op na kritiek van Scramucci. Die had in een gesprek met The New Yorker Priebus een ‘verdomde paranoïde schizofreen’ genoemd. Ook Steve Bannon, een topstrateeg van Trump, kreeg een veeg uit de pan van Scaramucci. Het kwam daardoor al snel tot een vertrouwensbreuk met Trump, waarop de communicatiedirecteur werd daarop ontslagen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig