REACTIES. Stuyven: “Dit is de kers op de taart na een lange week koers”
Foto: BELGA

Jasper Stuyven kwam naar de BinckBank Tour met klassementsambities, nu op het einde van de week kan hij tevreden terugblikken. De Trek-Segafredorenner gaat naar huis met een mooie ritzege op zak en een derde plaats in het eindklassement. “Nochtans voelden de benen wat vermoeid na gisteren”, legde de winnaar van de dag uit. “Maar het is een geweldig gevoel om hier te winnen.”

Hij moest er lang op wachten op die welverdiende zege dit jaar. Stuyven was er al dichtbij in de Giro, maar greep ernaast. “Ja, het is zeker een geweldig gevoel om hier te winnen, zeker na zo lang wachten”, zegt hij na afloop. ““Ik won dit jaar enkel met mijn team de ploegentijdrit in de Hammer Series. De laatste echte zege was die van Kuurne-Brussel-Kuurne van vorig jaar. Het doet veel deugd om na een lange week nu met de kers op de taart te eindigen.”

Nochtans voelden de benen niet zo goed als gisteren, na een helse rit in de regen over een Luik-Bastenaken-Luik-achtig parcours. “Ik had niet de explosieve benen van gisteren en was wat vermoeid. Het was lastig. Ik wou in volle finale alsnog eens proberen. Het werden drie heel lange kilometers. Ik wist dat ze van ver zouden komen, maar ik wist ook dat ik pas de laatste 200 meter moest beginnen sprinten, ik gaf alles wat er nog in mij zat. Ik keek nog eens achterom, maar het was genoeg om de overwinning te pakken. Ik had wel nog een aanval verwacht op het einde, maar die kwam niet.”

Een gelijkaardig trucje deed Stuyven ook al in Kuurne-Brussel-Kuurne in 2016, waar hij ook een mooie solo kon afronden. Waar zet hij deze zege nu? “Kuurne is nog mooier”, zegt hij. “Ook al is het geen WorldTour, maar het is wel het klassieke voorjaar. Daar liggen mijn dromen ook, maar het is wel mooi om hier op een Vlaams parcours een zege te pakken. En het is WorldTour, dus ook dat is mooi meegenomen.”

Stuyven eindigt nu op een derde plaats in het eindklassement en vervult daarmee de ambities waarmee hij met Trek-Segafredo afzakte naar de BinckBank Tour. “Het was fijn om de steun te hebben van het team. We kwamen naar hier met Edward (Theuns, nvdr.) voor sprintzeges. Daarvoor hielp ik mee in de lead-outs, wat tot een zege leidde voor hem. Het is ook tof voor mij om te kunnen opschuiven in het klassement en over Van Avermaet te springen naar de derde plaats. Dat ik dan nog eens een rit pak, dat is fijn voor het team”, besluit Stuyven.

Tom Dumoulin: “Moest een beetje Tims schaduw spelen”

REACTIES. Stuyven: “Dit is de kers op de taart na een lange week koers”
Foto: Photo News

Na de Giro was het even stil rond de Nederlandse Ronde van Italië-winnaar, maar nu pakte hij meteen weer uit met de eindzege in een rittenkoers, zijn allereerste in de BinckBank Tour. “Ik was hier al een keertje tweede en een keertje derde, super dat ik nu de eindzege pak. In Breda tijdens de ploegvoorstelling gaf ik al mee dat ik kwam voor de eindzege. Nu heb ik deze groene trui definitief in mijn bezit. Ik heb wat geluk gehad, naast goede benen. De puzzel viel echt wel in elkaar. Om dat te laten slagen heeft de ploeg dagenlang goed gereden. Ook vandaag hadden ze alles onder controle. Zelfs toen ik op de Muur niet meteen mee kon met Wellens en Sagan. Daar maakte ik een foutje, maar Sören reed dat gat in een ruk toe. Hij is echt een superman.”

Dumoulin zelf had goede benen vandaag, hij werd ook nog eens derde in de rituitslag. “Ik moest enkel maar reageren als het echt moest. Een beetje Tims schaduw spelen”, glimlacht de Nederlandse Limburger. “Ik zag dat hij het soms moeilijk had, wat voor mij wel een geruststellende aanblik was. Nu, het was aan onze ploeg om de trui te verdedigen, en dat hebben we succesvol afgerond.”

Peter Sagan: “Het was heel intensief, maar ik ben tevreden over mijn koers”

REACTIES. Stuyven: “Dit is de kers op de taart na een lange week koers”
Foto: BELGA

De wereldkampioen blikte tevreden en positief terug op de BinckBank Tour en kijkt al uit naar de volgende wedstrijden die op zijn programma staan, de twee WorldTourwedstrijden in Canada. “Ik werd beter en beter deze week”, zegt Sagan. “Vandaag was het goed weer in tegenstelling tot gisteren, maar het was wel een harde wedstrijd. In de finale keek iedereen naar mij, maar het is oké, ik ben het stilaan gewoon. Het was een goede koers.” Toch had de wereldkampioen nog een puntje van kritiek na zijn mechanische pech van zaterdag. “Gisteren was er een foutje met de neutrale wagen”, blikt hij terug. “Daar was er op dat moment noch een wagen, noch een motor. Dat is nog iets dat beter moet. Daar verloor ik de kans op een mogelijke eindzege.”

“Het was heel intensief, maar ik ben tevreden over mijn koers hier en in Polen”, zegt Sagan. “Ik kijk ernaar uit om nu in Montréal te gaan koersen. Het wereldkampioenschap? Dat is een loterij, ik denk er nog niet aan om die trui te gaan verdedigen.”