De moeder van James Alex Fields Jr., de man die is opgepakt op verdenking van het aanrijden van antiracistische actievoerders in Charlottesburg, wist niet dat haar zoon naar een extreemrechtste bijeenkomst trok. Ze dacht dat hij op een pro-Trump betoging was.

Dat zegt Samantha Bloom zelf in een gesprek met persagentschap AP, dat haar opzocht in haar woning in een randstad van Toledo in de staat Ohio, op acht uur rijden van waar het incident plaatsvond. Op het moment van het gesprek was ze nog niet op de hoogte van het incident.

Bloom zegt dat ze het met haar zoon nooit had over diens politieke opvattingen. Zo had hij aangegeven dat hij naar een bijeenkomst trok. Dat het om een betoging van extreemrechtse racisten ging, wist ze niet. ‘Ik dacht dat het iets met Trump te maken had. Trump is toch geen white supremacist’, zegt ze.

Haar zoon had haar wel verteld dat het om een ‘alt right’ bijeenkomst ging, maar Bloom wist duidelijk niet wat dit betekende. Ze dacht dat hij het had over ‘Albright’. De report van AP most haar uitleggen wat alt right precies betekent.

In een tweede gesprek met de lokale krant Toledo Blad zegt Bloom dat ze haar zoon voor zijn vertrek nog had aangemaand ‘voorzichtig’ te zijn op de betoging, en hem gevraagd enkel ‘vreedzaam’ actie te voeren.

Fields werd kort na de aanslag opgepakt. Hij wordt officieel verdacht van moord, toebrengen van slagen en verwondingen, en vluchtmisdrijf. Maandag wordt hij verhoord over de precieze omstandigheden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig