De Amerikaanse president Donald Trump ligt onder vuur binnen de Republikeinse partij voor zijn reactie op de dodelijke afloop van de extreemrechtse betoging in Charlottesville, onder meer omdat hij ‘het kwaad niet bij naam durft te noemen’. Zijn dochter Ivanka doet dat wel.

In Charlottesville in de staat Virginia werd zaterdag een manifestatie georganiseerd waarop 6.000 deelnemers uit verschillende spectra van extreemrechts werden verwacht. Omdat extreemlinks met een tegenactie is gekomen, is in de stad de noodtoestand uitgeroepen. Dat kon niet verhinderen dat het alsnog tot zware rellen kwam. Een jonge vrouw kwam om het leven nadat een wagen inreed op de linkse actievoerders, negentien anderen raakten gewond.

De president veroordeelt ‘in de strengst mogelijke bewoordingen de flagrante uiting van haat, fanatisme en geweld langs vele kanten’, zo klonk het in een mededeling. Trump riep de Amerikaanse burgers vanuit zijn vakantieverblijf in Bedminster  op om ‘samen te komen... met liefde voor ons land en ware affectie voor elkaar’.

De president verwees in zijn reactie aan de media en op Twitter opvallend genoeg niet naar de rol van de neonazi’s in heel het gebeuren, noch noemde de president de aanval een daad van terreur. Iets wat heel wat beroering veroorzaakt in de VS, ook binnen zijn eigen Republikeinse partij.

Zo verwijst senator John McCain, die eind vorige maand nog de stekker uit de hervorming van Obamacare trok door tegen een hernieuwd voorstel te stemmen, al in de titel van zijn persbericht naar 'de aanval van white supremacists'. 'Niets minder dan de erfenis van de oprichters van de VS - die stelt dat alle mensen gelijk zijn - wordt in gevaar gebracht door deze gewelddadige aanval bij een confrontatie tussen onze beste engelen en onze ergste demonen', aldus de oud-presidentskandidaat.

Republikeins senator in Colorado Cory Gardner verwoordt het als volgt: 'Mr.President, we moeten het kwaad bij naam durven noemen. Dit waren rechtsextremisten en dit was binnenlands terrorisme.'Ook Marco Rubio, senator in Florida had een scherpere veroordeling verwacht van de president. 'Er is niets vaderlandslievends aan nazi's, de KKK of white supremacists. Zij zijn het tegenovergestelde van wat Amerika wil zijn.' 'We verwerpen racisme en het geweld van white supremacists zoals degene die zich misdragen in Charlottesville. Iedere leider moet dit benoemen', meent Chris Christie, de Republikeinse gouverneur van New Jersey.

 

 

Presidentdochter Ivanka Trump, die ook als adviseur optreedt, heeft na de kritiek op haar vader de gebeurtenissen intussen wel scherp veroordeeld. 'Er is geen plaats voor racisme, white supremacy en neo-nazi's in onze maatschappij. We moeten optreden als een verenigd Amerika.'

Anthony Scaramucci, die vorige maand kortstondig aan het hoofd van de communicatieafdeling van het Witte Huis stond, zei in een gesprek met ABC News dat hij de mededeling van de president zou hebben afgewezen. 'Ik vind dat hij veel strenger had moeten zijn. De president is het met zijn moreel gezag verplicht om die dingen bij naam te noemen'.  

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig