Kan Zweden bemiddelen tussen VS en Noord-Korea?
Foto: REUTERS

Onbetaalde Volvo’s in het straatbeeld van Pyongyang zijn een blijvende herinnering aan de speciale band tussen Zweden en het Noord-Koreaanse regime. De vikingen traden in het verleden vaak op als bemiddelaar met het geïsoleerde land en zijn misschien wel de aangewezen persoon om het conflict tussen Kim Jong-un en Donald Trump te ontmijnen.

Zweden heeft in de jaren zeventig honderden Volvo’s geëxporteerd naar Noord-Korea. Hoewel ze daar tot op vandaag nog geen cent voor kregen, is de deal wel een bewijs voor de lange ‘aanwezigheid’ van de Zweden in het op politiek vlak geïsoleerde land. En die ‘speciale band’ kunnen ze mogelijk gebruiken om te bemiddelen in de huidige nucleaire crisis tussen de Verenigde Staten en het Pyongyang-regime.

Beide landen voeren geen diplomatieke gesprekken met elkaar. Daardoor zijn de opties om de spanningen na de rakettesten van dictator Kim Jong-Un te verminderen erg beperkt.

‘Veeleisende opdracht’

In het verleden trad Zweden al vaker op als bemiddelaar ‘voor het Westen’ als er bijvoorbeeld Amerikanen in de gevangenis beland waren in Noord-Korea. Dit jaar speelde het Scandinavische land onder meer al een cruciale rol in de vrijlating van de Amerikaanse student Otto Warmbier en de Canadese priester Hyeon Soo Lim.

‘Nu zal Zweden mogelijk opnieuw moeten bemiddelen, maar dan om een oorlog te voorkomen’, zegt Ulv Hanssen van het Zweedse Instituut van Internationale Zaken. ‘Dat is zonder twijfel een erg veeleisende opdracht, maar wij zijn misschien wel het enige land ter wereld dat het vertrouwen geniet van zowel de VS als van Noord-Korea.’

Het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken weigerde voorlopig om in te gaan op de uitspraken van Hanssen.

Koreaanse oorlog

De betrokkenheid van Zweden in het Oost-Aziatische land gaat terug tot de Koreaanse Oorlog, begin jaren vijftig van de vorige eeuw. Hoewel er nooit een vredesverdrag werd ondertekend en Zuid- en Noord-Korea officieel nog in oorlog met elkaar zijn, kwam het in 1953 wel tot een wapenstilstand.

Om die te overzien, gaande van inspecties in beide landen over toezicht op militaire oefeningen tot het promoten van vertrouwen, werd de Commissie van Toezicht van Neutrale Naties in het leven geroepen. Zweden is daar tot op vandaag lid van.

Zweden was ook het eerste (westerse) Europese land om diplomatieke relaties met Noord-Korea op te starten in 1973 en om een ambassade op te richten in Pyongyang in 1975. De Scandinaviërs sturen ook nog altijd veel humanitaire hulp richting Noord-Korea.

Ondertussen rijden de Volvo’s nog altijd rustig voort in Noord-Korea. Vorig jaar plaatste de Zweedse ambassade in Pyongyang nog een foto van een ‘onbetaalde Volvo met 500.000 kilometers op de teller’ op Twitter.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig