‘PET-flessen en blikjes moeten uit de blauwe zak’
Foto: Dirk Van de Velde

Recycling Netwerk, een coalitie van milieuorganisaties, pleit in De Zondag opnieuw voor de invoering van statiegeld op PET-flessen en blikjes. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) is voorstander van het voorstel, maar wacht nog de resultaten van de testprojecten af. Zelfstandigenorganisatie NSZ is alvast tegen.

Recycling Netwerk herhaalt zijn oproep voor statiegeld, nadat vzw Fost Plus (die de inzameling, sortering en recyclage financiert en coördineert) pleitte voor een uitbreiding van de blauwe afvalzakken.

‘Meer soorten plastics in de blauwe zak is goed, maar PET-flessen en blikjes moeten eruit’, zegt directeur van Recycling Netwerk Rob Buurman in De Zondag. Hij pleit voor het Duitse systeem, waar klanten 0,25 euro statiegeld terugkrijgen als ze de flessen terugbrengen naar de winkel.

‘In Duitsland wordt zo 98 procent van de flessen gerecycleerd. In Vlaanderen is dat met de blauwe zak slechts 62 procent. Veel flessen en blikjes komen namelijk terecht in de restafvalzak of openbare vuilnisbakken omdat ze waardeloos zijn. Of ze blijven slingeren in de natuur.’

Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) is voorstander van het invoeren van statiegeld op PET-flessen en blikjes, maar wil eerst de resultaten van de proefprojecten afwachten die lopen in enkele gemeenten.

De zelfstandigenorganisatie NSZ ziet het voorstel helemaal niet zitten. Er kan geen sprake van zijn dat bij een invoering van statiegeld op blikjes en plastic flessen het leeggoed bij de handelaar zou teruggebracht worden, klinkt het. Dat zou hen enkel op kosten jagen.'Het terugbrengen van het leeggoed bij de handelaar is simpelweg onhaalbaar voor de kleinhandel omdat ze er de stockageruimte niet voor hebben en we de handelaar opzadelen met extra personeelskosten', argumenteert het NSZ. Als er toch statiegeld wordt geheven op blikjes, dan moeten er automaten komen op openbare plaatsen, en eventueel containerparken, aldus de organisatie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig