‘Overgangsperiode na Brexit geen achterpoortje'
Foto: REUTERS

Groot-Brittannië heeft een overgangsperiode nodig na het verlaten van de Europese Unie in maart 2019. Dat schrijven de ministers van Financiën Philip Hammond en Buitenlandse Handel Liam Fox zondag in de krant The Sunday Telegraph.

‘Wij menen dat een beperkte transitieperiode noodzakelijk is voor onze nationale belangen en om bedrijven wat meer zekerheid te geven’, aldus de ministers, die evenwel benadrukken dat het niet bedoeld is 'als achterpoortje om in de EU te blijven’. Groot-Brittannië zal sowieso de EU en de interne markt definitief verlaten, aldus de ministers.

Dat Hammond en Fox samen naar buiten treden met dit nieuws is opvallend omdat er binnen de Conservatieve Partij van premier Theresa May veel onenigheid heerst over de uitvoering van de Brexit.

Als ‘gematigde’ Brexiteer had Hammond eerder deze maand tussen de lijnen laten verstaan dat na Brexit wel nog een poosje vrij verkeer van personen mogelijk zou zijn. Hij werd tegengesproken door Fox, die ervan overtuigd is dat Groot-Brittannië een harde Brexit kan verwerken. Hij vindt dat het laten voortduren van vrije immigratie vanuit de EU na de Brexit ‘verraad’ is aan het resultaat van het referendum.

Het Brexit-ministerie plant deze week met een reeks voorstellen te komen over de Brexit. De onderhandelingen met de EU gaan verder in september en oktober.

Vorige week raakte bekend dat de Britten bereid zijn om veertig miljard euro te betalen om de uitstap uit de EU financieel te regelen. Dat is minder dan wat er volgens Europa nodig zou zijn om de kosten te dekken. Bovendien eisen de Britten in ruil ook een handelsakkoord met de EU.