Voor een demonstratie van rechtse extremisten en neonazi’s in de stad Charlottesville, Virginia is het tot zware botsingen gekomen met tegenbetogers. Eén iemand kwam om nadat een wagen op de linkse actievoerders inreed en meteen wegvluchtte. Bij een helikoptercrash kwamen nog twee mensen om het leven.

Op beelden is te zien hoe een wagen tegen hoge snelheid achteraan inrijdt op een andere wagen, die midden een groep betogers staat. Daarbij raakt de wagen ook een aantal omstaanders. Meteen daarna vertrekt de auto weer in volle vaart achteruit. Hij slaagde er aanvankelijk in te ontkomen, maar werd later toch opgepakt. Het gaat om een 20-jarige man uit de staat Ohio, weet NBC News. Volgens Mike Signer, de burgemeester van Charlottesville, is één iemand omgekomen op de betoging van vandaag, een vrouw van 32 jaar, vijftien anderen raakten gewond.

De federale politiedienst FBI heeft ondertussen een onderzoek geopend naar de 'omstandigheden van het dodelijk ongeluk dat zaterdag plaatsvond', luidt een persmededeling van de FBI-afdeling van Richmond.
 

Op de manifestatie werden tot 6.000 deelnemers uit verschillende spectra van extreemrechts verwacht. Omdat extreemlinks met een tegenactie is gekomen, is in de stad de noodtoestand uitgeroepen. Al uren voor de manifestatie van zaterdag begon, gingen de tegenstrevers met elkaar op de vuist. Er is op veel plaatsen gegooid met stenen en flessen.

'Schuld van Trump'

President Trump heeft in een tweet het geweld al veroordeeld.Op een persconferentie sprak hij kort daarna over de 'vele kanten' van het geweld, zonder de schuld bij extreemrechts of de tegenbetogers zelf te leggen. Een woordvoerder van het Witte Huis 

De mededeling van Trump lijkt slecht te vallen bij de burgemeester van Charlottesville. Hij wijst er op Twitter op dat het wel erg lang geduurd heeft voordat Trump het geweld heeft veroordeeld, en dat het echte werk nu pas begint, zowel voor de mensen in Charlottesville als voor Trump zelf.

Singer legt ook de verantwoordelijkheid voor de rellen bij president  Trump en zijn entourage. Hij zegt dat zijn presidentscampagne raciale vooroordelen heeft versterkt. Signer zei ook teleurgesteld te zijn dat blanke nationalisten naar zijn stad waren afgezakt.

Het geweld in Charlottesville deed zelfs oud-president Barack Obama opnieuw in zijn Twitterpen kruipen, iets wat al van 20 juli geleden was. Hij deelde een citaat van de Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela met zijn meer dan 600.000 volgens op de microblogsite.

Politiehelikopter crasht

Bij een helikoptercrash in de buurt van Charlottesville zijn zaterdagavond ook nog twee mensen om het leven gekomen. Het ongeluk gebeurde op slechts enkele kilometers van waar de manifestatie plaatsvond. Twee agenten lieten het leven bij de crash, deelt de politie van de staat Virginia mee op Twitter. Er raakte niemand anders betrokken bij het ongeval.

Op videobeelden is te zien hoe een dikke rookpluim opstijgt vanuit een woud. De politie bevestigt nu dat het wel degelijk om een politiehelikopter gaat dat is neergestort terwijl het assistentie verleende aan de ordediensten tijdens de manifestatie in Charlottesville.

Standbeeld

Aanleiding voor de demonstratie onder het motto ‘Unite the Right’ was een beslissing van het stadsbestuur om een standbeeld van de generaal Robert E. Lee uit de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865) te verwijderen. Die verdedigde de kleuren van het zuiden, en was tegen de afschaffing van de slavernij. De voorbije jaren is de democratische partij steeds de grootste in Charlottesville.

Het Lee Park in Charlottesville werd eerder al omgedoopt tot ‘Emancipation Park’, een beslissing die heel wat verontwaardiging oproep bij 'Unite the Right'. De extreemrechtse Ku Klux Klan demonstreerdeo onder andere in juni ook al tegen de verwijdering van het beeld van Lee.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig