Sandrine Tas maakt naam en faam waar in Flanders Grand Prix
Foto: BELGA_HANDOUT

Sandrine Tas heeft op de eerste dag van de Flanders Grand Prix skeeleren haar naam en faam waargemaakt. Tas won vrijdag op ‘eigen’ piste in Oostende de puntenkoers over tien kilometer.

Bij de mannen nam de Nieuw-Zeelander Peter Michael op dat onderdeel een voorsprong van een halve ronde op het peloton met Bart Swings en de Zwitser Livio Wenger. Michael won en mocht de gelukwensen van zijn vriendin Tas in ontvangst nemen. De tweede plaatsen waren voor de Duitse Mareike Thum en Swings.

Tas en de Duitser Simon Albrecht waren ‘s middags de eerste winnaars van de driedaagse. Ze zegevierden op de 300 meter tegen het uurwerk. De skeeleraars moeten snel weer in topvorm komen. Over drie weken staan de wereldkampioenschappen in de Chinese metropool Nanjing op de agenda. Ruim twee weken geleden leverde Tas nog een proeve van bekwaamheid tijdens de Wereldspelen in de Poolse stad Wroclaw, waar zij zes medailles veroverde.

De Flanders Grand Prix is het sluitstuk van de Europa Cup-wedstrijden. Het toernooi wordt dit jaar voor de vijftigste keer gehouden. In de ochtenduren dreigde een fikse regenbui het feestje te verstoren, maar na een uur werd het droog en brak de zon door.

De laatste jaren was het gebruikelijk dat Belgische skaters de races domineerden. Tas werd drie jaar achtereen eerste in het eindklassement. Swings werd zelfs vijf keer als winnaar gehuldigd, de laatste drie jaar en in 2008 en 2012. Swings stond vorige week al op het ijs. Hij is bezig met de voorbereiding op het schaatsseizoen, dat over precies een half jaar met de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea zijn hoogtepunt kent.