‘Belgische luchtmacht betrokken bij burgerdoden na bombardementen in Irak’
archiefbeeld. Foto: BELGA

Bij twee luchtbombardementen in Irak waarbij ook burgerdoden vielen, zou de Belgische luchtmacht betrokken zijn geweest. Dat meldt Airwars, een ngo die de burgerdoden door bombardementen van de internationale coalitie in de strijd tegen Islamitische Staat in Irak, Libië en Syrië opvolgt en onderzoekt.

Volgens Airwars zijn er het voorbije jaar twee incidenten geweest waarbij mogelijk ook de Belgische luchtmacht was betrokken. Zo zou op 27 februari een burger zijn gedood en een andere burger zijn gewond geraakt bij zo’n bombardement. Het gaat om een luchtaanval op de Iraakse stad Al Qaim.

Een tweede incident vond plaats op 21 maart. Bij een luchtaanval op Mosoel viel toen ook een burgerdode. Drie anderen raakten gewond.

Vandeput: ‘Geen weet van Belgische betrokkenheid’

Uit rapporten van de internationale coalitie blijkt dat er bij die bombardementen naar alle waarschijnlijkheid inderdaad burgerdoden zijn gevallen. Maar omwille van veiligheidsredenen communiceert de internationale coalitie niet over welke landen deelnemen aan welke operaties.

Volgens Airwars zou het een Belgische bron zijn geweest die hen op de Belgische betrokkenheid bij de dodelijke luchtaanvallen heeft gewezen.

Aan de krant De Morgen reageert minister Vandeput op de beweringen van Airwars. Volgens de minister van Defensie zijn er bij Belgische interventies geen burgerslachtoffers gevallen. ‘Ik heb geen weet van een lopend onderzoek naar burgerdoden waarbij België betrokken zou zijn’, zo klinkt het tegenover De Morgen.